hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Víruslázadók és víruspartik
Felelőtlen fiatalok fenyegetik a közegészséget
Víruslázadók és víruspartik

Fotó: AP / Julio Cortez

2020. 04. 21.
Számtalan kormányzati, orvosi és egyéb fórumon hívják fel az emberek figyelmét a higiéniai, otthonmaradási és távol­tartási szabályok fontosságára. Ám úgy tűnik, különösen a fiatalabb generációk körében, nem mindenkinek ment át az üzenet és sokan sportot űznek az elővigyázatossági regulák áthágásából.

Florida tengerparti városait a tavaszi szünetben bulizni vágyó egyetemisták sokasága árasztja el, akik semmi mást nem akarnak, csak hogy a vizsgaidőszak után alaposan kitombolják magukat. Ezzel szemben még a gyorsan terjedő koronavírus sem jelentett elrettentő erőt: idén is fiatalok ezrei jelentek meg Miami, Tampa és Fort Lauderdale strandjain, tudatosan fittyet hányva minden higiéniai és távoltartási szabályra. Legalábbis amíg karhatalommal le nem állították a „carpe diemezőket”.

„Úgysem halunk meg”

Az internetet bejárták a járványidőszak alatt is zsúfolásig megtelt floridai strandokról készült fotók. De olyan videók is nyilvánosságra kerültek, amelyekben a vakációzók tudatosan megszegik a távoltartási szabályt. „Ha elkapom a vírust, hát ez van. Nem fogom hagyni, hogy ez tönkretegye a bulit” – hangzott el egy másik videóban. Mások megjegyezték, hogy a szegénység vagy az éhezés sokkal nagyobb problémát jelent a vírusnál, és különben is több hónapja a szünetre vártak, és jól érzik magukat: jöjjön, aminek jönnie kell.

Ami várható volt, be is következett. A Tampai Egyetem a napokban bejelentette, hogy több szünetről visszatérő hallgatójuk tesztje pozitív lett azután, hogy több más társukkal együtt utazgattak az államban. A fegyelmezetlenség miatt Ron DeSantis, Florida kormányzója elrendelte, hogy a strandok és a bárok harminc napig tartsanak zárva és az utcán ne tartózkodhassanak tíz főnél nagyobb csoportok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!