hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem csak a koronavírus jelent kihívást a sportvilágban
A "kötelezően ajánlott" ideológiák a sportban
Nem csak a koronavírus jelent kihívást a sportvilágban

Fotó: AP / Matt York

2020. 08. 17.
Buborékliga, folyamatos tesztelések, BLM-kampány az egyik oldalon; éjszakai partizások, kényszerpihenő, a távolságtartás hiánya a másik oldalon. Igen ellentmondásosan zajlanak a szezonzáró bajnokságok Amerikában; a szurkolók hiánya mellett a felfordult társadalmi állapotok sem könnyítik meg a sportolók dolgát.

Míg Magyarországon az első hullám lecsengését tapasztaljuk, és az élet legtöbb területén a dolgok nagyjából visszatértek a „normális” kerékvágásba, addig Amerikában tombol a koronavírus. Ebben a kifejezetten kritikus helyzetben kellett újraindulnia a sportvilágnak és megoldást találni a ligáknak arra, hogyan lehet felelősségteljesen befejezni – vagy éppen elkezdeni a szezont. A megvalósítást pedig az sem segíti, hogy talán minden eddiginél jobban érezhetjük a politika befolyását a bajnokságokban. 

Veszélybe került ligák: nem veszik komolyan a szigorításokat

Rövid ideig felmerült a folytatás létjogosultságának megkérdőjelezése, aztán igen hamar rávilágított a matematika arra, hogy egy-egy szezon eltörlésével is komoly válsághelyzet alakul ki. A zárt kapus mérkőzések adottak voltak, a ligák pedig különböző módon reagáltak a vírushelyzetre: míg a profi kosárlabda- és jégkorongliga, az NBA és az NHL szigorú szabályok mentén egy izolált területen úgynevezett „buborékba” vonult; addig a baseball- és amerikaifoci-bajnokságokat lebonyolító MLB és NFL is az utazások mellett döntött. Míg az előbbi két szervezet lebonyolítási rendszere példaértékű a világ számára, addig a baseball-liga ölbe tett kézzel nézi végig, hogy a sportág szezonja végveszélybe került. 

Pár héttel ezelőtt kis túlzással a Miami Marlins egész csapata pozitív tesztet produkált, miután a játékosok közösen kiruccantak egy szórakozóhelyre átmulatni az éjszakát. Ezzel pedig nemcsak saját magukat, hanem korábbi ellenfelüket, a Philadelphia Philliest is kényszerpihenőre küldték, és az egész liga jövőjét veszélybe sodorták. Alig telt el pár nap a botrány óta, a St. Louis Cardinals csapatánál két újabb játékos tesztje lett pozitív, így ismét elmaradnak mérkőzések az amúgy is sűrű naptárból – a klubok hatvanhat nap alatt hatvan mérkőzést játszanának az előzetes tervek szerint. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!