hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Techóriások küzdelme Trump ellen: Ki hekkeli meg az amerikai elnökválasztást?
Techmunkások pénze demokrata zsebbe
Techóriások küzdelme Trump ellen: Ki hekkeli meg az amerikai elnökválasztást?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 08. 17.
Miután a világjárvány többnyire az online térre szűkítette le az elnökválasztási kampányt, a társadalmi életet monopolizáló közösségimédia-óriásoknak minden eddiginél nagyobb szerepük lehet abban, hogy az emberek újraválasztják-e Donald Trumpot. Az elmúlt 3 és fél évben azonban pontosan ennek az ellenkezőjén dolgoztak.

Hosszú ideje kérdés, hogy a közösségimédia-felületek tartalomszolgáltatók-e, vagy csak üres keretet adnak a felhasználók véleményének megjelenítésére. Miközben jogilag igyekeznek fenntartani a semlegesség látszatát, a valóságban minden eszközzel próbálják saját politikai meggyőződésüket érvényre juttatni. S ez alapjaiban befolyásolhatja az amerikai elnökválasztást. 

Trump győzelemre segítésével vádolták, fordult a kocka

Trump elnök megválasztásakor 2016-ban vádak érték a Facebookot, hogy aktívan részt vett a választási eredmények manipulálásában.  

A Mueller-bizottság, amely végül nem tudta bizonyítani a választási csalást, elsősorban ugyan az orosz hackerek tevékenységére fókuszált, de a Facebook alapítóját, Mark Zu­ckerberget is érintette a nyomozás. Több kongresszusi meghallgatáson is igyekezett tagadni, hogy a közösségimédia-felület bármilyen lépést tett volna arra, hogy a választókat valamilyen irányba befolyásolja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!