Lekapcsolták Trump legidősebb fiának Twitter-fiókját
Lekapcsolták Trump legidősebb fiának Twitter-fiókját

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 29.
 A Twitter kedden átmeneti időre felfüggesztette Donald Trump Jr. fiókját, mert szerintük megsértette a médium szabályzatát. Azért függesztették fel 12 órára, mert a mikroblogon közzétett egy videót, amely a hidroxiklorokin nevű szer előnyeit taglalta.

A hidroxiklorokint malária és néhány súlyos autoimmun betegség - például lupus vagy artritiszes ízületi gyulladás - kezelésére használják, és az Egyesült Államokban sokhelyütt a koronavírus-fertőzés enyhébb formáinak kezelésére is alkalmazzák. Alkalmazása azonban vitatott.

Az idén májusban a tekintélyes Lancet tudományos folyóirat tanulmányt jelentetett meg a hidroxiklorokin állítólagos súlyos mellékhatásáról. A tanulmány botrányt keltett tudományos körökben, többen kérték a kísérletek részleteit és az adatokat, s kiderült, hogy a tudományos életben egyébként ismeretlen kutatók adatai nem feleltek meg a valóságnak. A folyóirat bocsánatot kért és vissza is vonta a publikációt. A hidroxiklorokint azóta is alkalmazzák több helyen, s maga Donald Trump elnök is szedte pár hétig.

Azért is érdekes a tiltás, mert a múlt héten a Yale egyetem professzora, Dr. Harvey Rich nyilatkozott a gyógyszerről. Szerinte majd' százezer embert menthettek volna meg, ha nem hagynak fel a gyógyszer alkalmazásával. Az ő általa vezetett kutató csoport eredményei alapján 66 százalékkal csökkent a megbetegedés kockázata a szer alkalmazása mellett.

Pár napja megírtuk , hogy a Twitter - a Google-lal együtt - bejelentette, hogy töröl minden bejegyzést, információt és utalást, amely az új típusú koronavírus eredetét feszegeti, és a vírus okozta betegséggel és járvánnyal kapcsolatban a megítélése szerint félrevezetőnek vagy összeesküvés-elméletnek minősített megjegyzéseket publikál.

Donald Trump Jr. szóvivője, Andy Surabian bírálta a Twitter döntését. Mint fogalmazott:

Trump Jr. olyan videót tett közzé, amelyen orvosok és járványügyi szakemberek vitatják meg a hidroxiklorokinnal kapcsolatos tapasztalataikat és nézeteiket, azt sugalmazva, hogy a szer mégis csak hatásos lehet a Covid-19 kezelésében.

 

Surabian leszögezte: a nagy médiacégek ismét arról tettek tanúbizonyságot, hogy el akarják nyomni a szólásszabadságot az interneten.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!