Meghekkelték Bill Gates, Elon Musk, Obama és Biden Twitter-oldalát is
Meghekkelték Bill Gates, Elon Musk, Obama és Biden Twitter-oldalát is

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 07. 16.
Több tucat amerikai közszereplő Twitter-oldalát „térítették” el a szerdai nap során ugyanazzal az üzenettel, amely felhasználóknak azt ígérte, amennyiben Bitcoint küldenek egy megjelölt számlára, dupla annyit utalnak majd vissza a számukra.

A csalásnak többek között Michael Bloomberg, Whiz Khalifa, Kim Kardashian, Kanye West, Warren Buffett, az Apple, a CashApp és az Uber oldalai is áldozatul estek. 

Biden
Forrás:Twitter/Joe Biden

“Visszaadok a közösségnek. Minden egyes az alábbi címre elküldött Bitcoint megduplázva küldök vissza! Amenyiben ezer dollárt adományoz, kétezret küldök vissza. Az ajánlat csak 30 percig él,”

- szólt az üzenet. 

A hekkerek az első oldalak eltérítése után körülbelül egy órán keresztül küldözgették a hamis-tweeteket. A Twitter válaszlépésként átmenetileg minden ellenőrzött oldal posztolását letiltotta, hogy megfékezze a további visszaéléseket, mellyel pillanatnyi káoszt okozott a hírszolgáltatnak, újságíróknak és számos más felhasználónak is. 

A hekkerek amerikai keleti-parti idő szerint este 7 óráig 335 adományt és összesen 118,365.30 dollárt zsebeltek be. 

Egy késő szerdai tweetben a cég arról tájékoztatott, hogy a hekkerek a munkatársait célzó sikeres „social-engineeringen” (a felhasználókat érintő meggyőzési technika annak érdekében, hogy azok rosszindulatú linkekre kattintsanak, vagy érzékeny információt adjanak ki) keresztül fértek hozzá a belső rendszerekhez.

 

“Minden kompromittálódott fiókot lezártunk, és csak akkor fogjuk helyreállítani az eredeti fiók-tulajdonos hozzáférését, amikor megbizonyosodtunk róla, hogy ezt biztonságosan megtehetjük. Belső működésünkben jelentős lépéseket tettünk a belső rendszerekhez való hozzáférés korlátozásában, amíg folyik a nyomozás“

- nyilatkozta a Twitter.

Nem ez az első nagyszabású prominens Twitter-fiókokat érintő biztosági fiaskó. Múlt évben a Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey profilját törték fel ismeretlen hekkerek, akik kitweetelték az N-szót illetve elhintették, hogy bombát helyeztek elé a Twitter központjában. 2017-ben egy elbocsátott Twitter-alkalmazott utolsó napján önkényesen letiltotta Donald Trump elnök fiókját 11 percre.

(Forbes)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!