hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.12.12. (XXIII/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A finn-modell

Valóságos wonderwomanként ünnepli a világsajtó Finnország újonnan megválasztott miniszterelnökét, a mindössze 34 éves Sanna Marint. Leszbikus szülők, nélkülöző gyerekkor és az út a kizárólag női pártelnökökből álló kormánykoalícióig.

Zsidó titkosszolgák náci tudósok ellen

A világháború végeztével és Izrael államának megalakulásával a zsidóság joggal hihette, hogy a német nácizmus elleni küzdelem lezárult. Ám ahogy e kis ország szomszédos ellenségeivel vette föl a harcot, szembesülniük kellett: a legyőzött náci szörnyeteg is tovább él, sőt, az új ellenséggel is összefogott.

Belföld

Így adunk mi

A világ jótékonysági rangsorában az első helyen az amerikaiak állnak, az utolsón a kínaiak, míg hazánk 126 ország között a 109. a listán. Van hová fejlődnünk, azzal együtt is, hogy a posztkommunista országok többsége nem jeleskedik adakozás vagy önkénteskedés terén.

Legalul a helyzet változatlan

A magyarok életszínvonala az elmúlt években növekszik, a szegénység összességében enyhül, de a mélyszegénységben élők helyzete hosszú távon kevés változást mutat.

HÁTTÉR

Kivégzés karácsonykor

Romániában az emberek alig több mint tíz százaléka gondolja úgy, hogy jó ítélet született a 30 évvel ezelőtti Ceaușescu-perben. A diktátor házaspár karácsonyi kivégzése kapcsán ráadásul vannak máig tisztázatlan kérdések, és felmerül, hogy a hatalom örököseinek érdekében állhatott a statáriális eljárás.  

Háború a csillagok között

Bár küzdenek az űrkutatás békés mederben tartásáért, világszerte zajlanak fejlesztések az űr- és a haditechnológia ötvözéséért. A kérdés már nem az, hogy az eddig csak sci-fikből ismert űrfegyverek valósággá válnak-e, hanem az, hogy mikor.

Környezetvédelem szégyenbélyeggel

A német Zöld Párt az élére állt az izraeli termékekkel szembeni európai kampánynak. De miért fontos a környezetvédő liberálisoknak az, hogy az úgynevezett „megszállt területekről” származó árukat megkülönböztető bélyeggel lássák el? A meglepő választ a zöldek eredettörténetében lehet megtalálni.

A nagy Nimitz-rejtély

Mi történt 15 évvel ezelőtt a dél-kaliforniai partoknál, ahol a Nimitz-repülőgép-anyahajó több száz tengerésze egy furcsa repülő tárgyat észlelt, amelyet vadászgépekkel sem tudtak beazonosítani? A haditengerészet vizsgálatot rendelt el. a Hetek megkereste a nyomozás egyik szakértőjét, Tim McMillan hírszerzési elemzőt.

A pünkösdi tűz nagykövete

„A szél fú, ahová akar, és annak zúgását hallod, de nem tudod, honnan jő és hová megy: így van mindenki, aki Szellemtől született” – János evangéliumából idézte Jézus szavait legutolsó könyvében a 20. század második felének egyik legjelentősebb karizmatikus evangélistája, Reinhard Bonnke, aki 79 éves korában, december elején hunyt el. A lelkész a pünkösdi szél, a Szent Szellem dinamikus mozgását érzékeltette ezekkel a szavakkal, de az idézet akár életének mottója is lehetne.

„Ha nekem sikerült, nekik is fog”

Kozma Albert több mint tíz évvel ezelőtt egy baleset követ­keztében lebénult. Azt mondja, Isten és hívő testvérei révén tudott kilábalni a tragé­diát követő apátiából. Az elmúlt években nemcsak, hogy megnősült, de sorstársai számá­ra is szeretne hatékony segítsé­get nyújtani.

KÁVÉSZÜNET

A Bitcoin-forradalomról egyszerűen

A kriptovaluták sokak fantáziáját megmozgatták. Tízezer forint befektetés pár év alatt tízmilliókat érhetett. Sokan gazdagodtakmeg és még többen mentek tönkre. De mi is ez, és mi jellemzi a lelkesedésen túl a kriptopiacot?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!