hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nagy Nimitz-rejtély
Haditengerészet: „azonosítatlan légi jelenséget” észleltünk

2019. 12. 12.
Mi történt 15 évvel ezelőtt a dél-kaliforniai partoknál, ahol a Nimitz-repülőgép-anyahajó több száz tengerésze egy furcsa repülő tárgyat észlelt, amelyet vadászgépekkel sem tudtak beazonosítani? A haditengerészet vizsgálatot rendelt el. a Hetek megkereste a nyomozás egyik szakértőjét, Tim McMillan hírszerzési elemzőt.

Az amerikai haditengerészet elismerte, hogy 2004 novemberében egy „azonosítatlan légköri jelenséget” észlelt a Nimitz-anyahajó legénysége. Évente rengeteg ilyen elmosódott fénykép és videó jelenik meg különböző észlelésekről. Miért vált ki ez az eset ma is megkülönböztetett érdeklődést?

– Alapvetően azért, mert ebben az esetben a szemtanúk a hadsereg kötelékéhez tartoznak, köztük azok a tisztek is, akikkel én beszéltem. Magas szinten kiképzett katonákról van szó, akik nemzetbiztonsági szűrőn is átestek. A másik figyelemre méltó szempont az, hogy a haditengerészet is elismerte a felvételek eredetiségét, és ha más fogalommal is, de megerősítette, hogy azonosítatlan repülő tárgyak láthatók azokon. Korábban is folytattak átfogó vizsgálatokat különböző bejelentésekkel kapcsolatban, de soha nem történt olyan, hogy egy kormányszerv egy konkrét tárgyról hivatalosan azt közölje, miszerint nem tudják, miről van szó. Ez példátlan, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a vizsgálat során hozzáférhettek olyan radarfelvételekhez is, amelyek nem kerültek nyilvánosságra.

Hány szemtanúval beszélt ön személyesen, akik névvel is vállalják azt, amit elmondtak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!