hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háború a csillagok között
Új fejezet nyílik a hadviselésben?

2019. 12. 12.
Bár küzdenek az űrkutatás békés mederben tartásáért, világszerte zajlanak fejlesztések az űr- és a haditechnológia ötvözéséért. A kérdés már nem az, hogy az eddig csak sci-fikből ismert űrfegyverek valósággá válnak-e, hanem az, hogy mikor.

„Közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor a Csillagok háborúja már nem csak egy film” – mondta a Politicónak Steve Isakowitz, egy, az amerikai kormány által finanszírozott kutatóközpont vezérigazgatója, amely a hadsereg vezető tanácsadója a világűrrel kapcsolatos kérdésekben. Hozzátette, az Egyesült Államok vezető szerepe már korántsem biztosított.

Műholdrablás és űrhackerek

Bár az 1959-ben létrehozott Világűrbizottság célja a világűr kizárása a fegyverkezési versenyből, az első katonai szatelitet már 1963-ban fellőtték az oroszok; a csillagháborús tervek pedig még ennél is korábban kezdődtek. Miután a Sputnik–1-et 1957-ben elindították, az amerikaiak azonnal elkezdtek dolgozni rakétákon, melyekkel műholdakat lehet elpusztítani. Válaszul az oroszok 1960-ban olyan műholdat kezdtek fejleszteni, amely más űreszközöknek nekiütközve semmisíti meg őket – ez a projekt végül 2015-ben sikerrel zárult. 2014 májusában fellőttek egy műholdat, s a szállító rakéta három darabra esett szét: a hivatalos űreszközre, a rakétatestre és visszamaradt törmelékre. Később azonban a törmelék „életre kelt”, s mint kiderült, egy titkos műholdról volt szó, „Kamikaze” névvel, és arra készült, hogy más műholdaknak csapódva működésképtelenné tegye vagy megsemmisítse őket.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!