hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háború a csillagok között
Új fejezet nyílik a hadviselésben?

2019. 12. 12.
Bár küzdenek az űrkutatás békés mederben tartásáért, világszerte zajlanak fejlesztések az űr- és a haditechnológia ötvözéséért. A kérdés már nem az, hogy az eddig csak sci-fikből ismert űrfegyverek valósággá válnak-e, hanem az, hogy mikor.

„Közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor a Csillagok háborúja már nem csak egy film” – mondta a Politicónak Steve Isakowitz, egy, az amerikai kormány által finanszírozott kutatóközpont vezérigazgatója, amely a hadsereg vezető tanácsadója a világűrrel kapcsolatos kérdésekben. Hozzátette, az Egyesült Államok vezető szerepe már korántsem biztosított.

Műholdrablás és űrhackerek

Bár az 1959-ben létrehozott Világűrbizottság célja a világűr kizárása a fegyverkezési versenyből, az első katonai szatelitet már 1963-ban fellőtték az oroszok; a csillagháborús tervek pedig még ennél is korábban kezdődtek. Miután a Sputnik–1-et 1957-ben elindították, az amerikaiak azonnal elkezdtek dolgozni rakétákon, melyekkel műholdakat lehet elpusztítani. Válaszul az oroszok 1960-ban olyan műholdat kezdtek fejleszteni, amely más űreszközöknek nekiütközve semmisíti meg őket – ez a projekt végül 2015-ben sikerrel zárult. 2014 májusában fellőttek egy műholdat, s a szállító rakéta három darabra esett szét: a hivatalos űreszközre, a rakétatestre és visszamaradt törmelékre. Később azonban a törmelék „életre kelt”, s mint kiderült, egy titkos műholdról volt szó, „Kamikaze” névvel, és arra készült, hogy más műholdaknak csapódva működésképtelenné tegye vagy megsemmisítse őket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!