hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Bitcoin-forradalomról egyszerűen
Kormányoktól független gazdasági hatalom épül az interneten

2019. 12. 12.
A kriptovaluták sokak fantáziáját megmozgatták. Tízezer forint befektetés pár év alatt tízmilliókat érhetett. Sokan gazdagodtakmeg és még többen mentek tönkre. De mi is ez, és mi jellemzi a lelkesedésen túl a kriptopiacot?

A 2008-as pénzügyi válság során tömegek ábrándultak ki a hagyományos intézményi befektető cégekből és nagybankokból. A patinás szervezetek sorra buktak le korrupció vagy kriminális inkompetencia miatt. Ekkor kezdett formálódni egy terv, amely szükségtelenné tenné ezeket a hatalmas dinoszauruszokhoz hasonlító szervezeteket, és egy matematikai képletek által vezérelt (s mint ilyen, korrumpálhatatlan) pénzügyi rendszert hozna létre.

Satoshi Nakamoto nevével fémjelezve jelent meg egy úgynevezett „white paper”, vagyis technikai leírás egy új decentralizált, hamisításbiztos, titkos és szupergyors rendszerről, ami ötvözte a titkosítás, a hálózatok és a peer-2-peer, vagyis közvetlen kapcsolódás elveit több másik komplex ötlettel, hogy létrehozza az első kriptovalutát, a bitcoint.

Hogy ki is ez a Satoshi Nakamoto, az a mai napig rejtély. Se a CIA, se a tech-szakértők nem tudták megtalálni azt a zsenit, aki ezt a rendszert megalkotta. Sőt, abban sem vagyunk biztosak, hogy csupán egy emberről van szó és nem egy csapatról vagy szervezetről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!