hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így adunk mi
Ilyen a magyar adakozási kultúra

2019. 12. 12.
A világ jótékonysági rangsorában az első helyen az amerikaiak állnak, az utolsón a kínaiak, míg hazánk 126 ország között a 109. a listán. Van hová fejlődnünk, azzal együtt is, hogy a posztkommunista országok többsége nem jeleskedik adakozás vagy önkénteskedés terén.

Segített-e idegennek az elmúlt hónapban? Adományozott-e pénzt jótékony célra? Önkénteskedett-e valamilyen szervezetnél? – ezekkel a kérdésekkel méri fel 2008 óta a Gallup világszerte az emberek nagylelkűségét, a Charities Aid Found­ation (CAF) szervezet megbízásából. Az elmúlt tíz év összesített adatai alapján a „jótékonysági mutató”, azaz a World Giving Index rangsorának top20-as élmezőnyében egyes fejlett országok (USA, Új-Zéland, Ausztrália, Írország, Kanada, Nagy-Britannia, Málta, Svájc, észak-európai államok) mellett közel felerészt olyan ázsiai és afrikai országok szerepelnek, mint Mianmar, Indonézia, Kenya, Egyesült Arab Emírségek, Türkmenisztán vagy Libéria.

A világ nagylelkűségi rangsorában Magyarország – más posztkommunista országokkal együtt – stabil sereghajtónak számít: 126-ból a 109. helyen áll. Az utolsó előttiek a görögök, a legszűkkeblűbbek pedig a kínaiak – legalábbis a CAF adatai szerint. Míg a top20 országokban minden második ember segít, önkénteskedik vagy adakozik, addig nálunk minden negyedik-ötödik, Kínában, Görögországban csak minden hatodik.

A magyarok körében az idegenek iránti segítőkészség 2013 után erősen csökkent (52-ről 38 százalékra), míg az adakozási és az önkénteskedési hajlandóságunk a válság után enyhén nőtt (20 százalék és 9 százalék).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!