hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zsidó titkosszolgák náci tudósok ellen
A Moszad-sztori

2019. 12. 12.
A világháború végeztével és Izrael államának megalakulásával a zsidóság joggal hihette, hogy a német nácizmus elleni küzdelem lezárult. Ám ahogy e kis ország szomszédos ellenségeivel vette föl a harcot, szembesülniük kellett: a legyőzött náci szörnyeteg is tovább él, sőt, az új ellenséggel is összefogott.

Alig két hónappal Adolf Eichmann kivégzése után, 1962 júliusában a Nasszer vezette Egyiptom, Izrael esküdt ellensége új ballisztikus rakéták kifejlesztését jelentette be. Miközben Kairó utcáin a tömeg a katonai parádékon kívánta Izrael megsemmisítését, az izraeli vezetés és kémelhárítás döbbenten szemlélte az eseményeket. Ben-Gurion, aki addigra több háborúban is a csodával határos módon győzelemre vezette az izraeli hadsereget, nyilvánosság előtt vizionalizálta rémálmát, az Izrael földjén elkövetett második holokausztot…

A hírszerzés akcióba lép

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad hamar akcióba lendült: az egyiptomi nagykövetségeken, valamint az Egypt­Air egyiptomi légitársaság egyik beszervezett utaskísérője segítségével azonosították a rakétaprogram kulcsszereplőit. Az egyiptomiakat olyan náci mérnökgárda segítette, akik a világháborúban a hírhedt peenemündei kutatóintézetben voltak vezető mérnökök. (A koncentrációs tábori foglyokkal működtetett rakétagyár sok háborús bosszúságot okozott a szövetségeseknek, és a háború után szovjet kézbe került technológiák állítólag jelentős előnyökhöz juttatták a Szovjetuniót az űrversenyben.) Az egyiptomi fegyverkezési program két kulcsszereplője Eugene Sänger és Wolfgang Pilz, két nemzetközileg is elismert tudós, akik Stuttgartban lettek vezető kutatók tíz évvel a háború lezárása után. A háború sújtotta Németországban azonban nem voltak elégedettek a lehetőségeikkel, így ők maguk vették fel a kapcsolatot a Nasszer vezette Egyiptommal, felajánlva szolgálataikat egy új, ballisztikus rakéta kifejlesztésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!