hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Környezetvédelem szégyenbélyeggel
A német zöldek barna hagyományai

2019. 12. 12.
A német Zöld Párt az élére állt az izraeli termékekkel szembeni európai kampánynak. De miért fontos a környezetvédő liberálisoknak az, hogy az úgynevezett „megszállt területekről” származó árukat megkülönböztető bélyeggel lássák el? A meglepő választ a zöldek eredettörténetében lehet megtalálni.

Renate Künast, a zöldek egyik parlamenti képviselője a német törvényhozásban „a fogyasztók korrekt tájékoztatásával” hozta kapcsolatba az izraeli termékek megbélyegzését: azaz, aki akar, vegyen ilyen termékeket, de aki nem akarja támogatni a „megszálló” izraelieket, az véletlenül se vegyen olyan terméket, ami a képviselő által megszálltnak nevezett területeken található gyárakban készült.

A képviselő nem foglalkozik olyan apróságokkal, hogy ezekben az üzemekben számos palesztin dolgozik, akinek egyetlen kiszámítható jövedelme éppen ezektől az izraeli cégektől származik. A tudatos vásárlás jogáról beszélő képviselőnő korábban már előállt különböző antiszemita összeesküvés-elméletekkel, például Moszad fedőszervezetnek nevezte azt az Izraelt támogató német csoportot, akik tiltakoztak az iráni atomprogrammal szemben. Künast többször felemelte szavát a németországi iszlám szélsőségesek érdekében is: 2015 őszén azt tanácsolta a muszlim férfiak német nőkkel szembeni erőszakos tetteiről könyvet publikáló rendőrtisztnek, hogy a rendőröknek le kellene venni a cipőiket, mielőtt razziát tartanak az erőszakot támogató mecsetekben. Néhány hónappal később pedig tájékozatlansággal és erőszakkal vádolta a rendőrséget, amiért agyonlőttek egy fejszével öt embert megsebesítő ISIS-szimpatizáns afgán menekültet. Ettől a kijelentésétől már a saját pártja is elhatárolódott. A képviselőnő amúgy a Zöld Párt tagja az 1979-es alapítás óta, tehát még találkozhatott és tanulhatott azoktól az alapítóktól, akikről a későbbiekben szólunk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!