hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kivégzés karácsonykor
30 éve likvidálták a Ceaușescu házaspárt

2019. 12. 12.
Romániában az emberek alig több mint tíz százaléka gondolja úgy, hogy jó ítélet született a 30 évvel ezelőtti Ceaușescu-perben. A diktátor házaspár karácsonyi kivégzése kapcsán ráadásul vannak máig tisztázatlan kérdések, és felmerül, hogy a hatalom örököseinek érdekében állhatott a statáriális eljárás.  

Talán soha annyian nem örültek a karácsonyi ajándéknak Romániában, mint 1989-ben. Groteszk tény, hogy az embereket a Ceaușescu házaspár kivégzése eufóriával töltötte el december 25-én, ugyanis ez – a katonaság és a kommunista párt vezetésének átállásával – Románia felszabadulását is jelentette.

Pedig hatalomra kerülésekor, 1965-ben a változást remélték Nicolae Ceaușescutól. Azonban az önmagát később a Kárpátok géniuszának nevező diktátor romániaiak millióinak az életét nyomorította meg. Természetes volt tehát 1989. december 22-én a bukaresti pártszékház előtt demonstráló tömeg örömujjongása, amelyet a helikopteren elmenekülő diktátor látványa váltott ki.

A diktátort és feleségét többek között a kommunista párt második vonalába tartozó Ion Iliescu által vezetett Nemzeti Megmentési Front Tanácsa tevékenysége nyomán állították hadbíróság elé. Ceaușescu mindvégig megkérdőjelezte a per jogszerűségét. Ugyanis a Román Szocialista Köztársaság törvényeinek értelmében a halálbüntetés kiszabása és végrehajtása között minimum tíz napnak kellett eltelnie. Esetükben ez nem történt meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!