hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aszály, éhezés és egy életmentő ötlet: A fiú, aki befogta a szelet
Afrikai sikersztori
Aszály, éhezés és egy életmentő ötlet: A fiú, aki befogta a szelet

Fotó: AP / Taylor Jewell

2020. 08. 17.
Egy krízishelyzet megoldása néha a legváratlanabb helyről érkezik: éppen attól, aki mindennap saját bőrén tapasztalja egy probléma terhét. William Kamkwamba, egy lemorzsolódott gimnazista útja Malawiban a teljes kiszolgáltatottságtól a világhírnévig.

Az „éhezés évszaka’’ mindig is része volt a Malawiban lakó farmerek életé­nek. Az esős évszak idején folyamatosan jött az égi áldás, a föld és a növények szomjasan itták be a várva várt csapadékot, a kukorica egyre nagyobb szárba szökkent, azonban a biztató folyamatok ellenére aratni mégse lehetett semmit, így a falusiak számára nem maradt más, mint türelmesen várakozni, és beosztani a hátralevő időben mindazt, ami az előző aratásból még megmaradt. Modern feldolgozótechnika híján ez szinte kizárólag a kukoricaliszt-fogyasztást jelentette. A legtöbb családnak ebben az időszakban igen szűkre kellett húzni a nadrágszíjat addig, amíg a föld újra termést nem adott. 

Egy mezítlábas tanuló

William Kamkwamba családja is a földművesek kemény munkával végzett, kihívásokkal teli életét élte egy Wimbe nevű faluban, Malawi szívében. A fiú élete a nehéz körülmények ellenére sok szempontból hasonlított nyugati társaiéhoz; az általános iskola befejeztével barátaival együtt nagy izgalommal várta a gimnáziumi felvételit és az azt követő középiskolás éveket, amikor végre inget és hosszúnadrágot ölthet magára, és olyan természettudományos tárgyak rejtelmeibe áshatja bele magát, mint a fizika vagy a kémia. Williamet rendkívüli módon foglalkoztatta a gépek működése, Gilbert barátjával  – a Malawiban elterjedt egyetlen telekommunikációs eszköz  – a rádió szakértőjévé váltak. „Szaktudásuk” megszerzése során rengeteg rádió esett áldozatul, hiszen tanulni nem volt kitől vagy miből – így jobb híján maradt a tapasztalat útja. 

Az éjszakai rémülettől az imák nyújtottak védelmet az afrikai kisfiúnak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!