hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Afrika nem kér a melegjogokból
Az árral szemben

2015. 07. 30.
Hiába kérték előzetesen kenyai politikusok és keresztény vezetők Barack Obamát, hogy legyen tekintettel a kultúrájukra és hitükre, az amerikai elnök az afrikai országban tett látogatása során sem mulasztotta el az alkalmat, hogy a meleg-jogok mellett kampányoljon. Bár Kenya nagy izgalommal várta Obamát, akinek apja innen származott, és jelenleg is több rokona él az országban, Nairobi egyértelművé tette, hogy a homoszexuális kérdésben nem fogadja el az amerikai vezető álláspontját.

Nem csak az izgatott készülődés okozott felfordulást Barack Obama kenyai útja körül. Már érkezése előtt 700 helyi evangéliumi keresztény vezető, illetve politikusok fordultak hozzá nyílt levélben, arra kérve, hogy ne a melegpropaganda népszerűsítésére használja fel látogatását. Arra is felszólították az elnököt, hogy ne próbáljon rájuk erőltetni olyat, ami ellentétes a hitükkel és a kultúrájukkal. A levél egyik megfogalmazója, Mark Kariuki egy 38 ezer gyülekezetből álló szövetséget vezet, amelyhez mintegy 10 millió kenyai keresztény tartozik. Kariuki azzal érvelt, hogy „a nemzet ereje a család, ha pedig a családot szétrombolják, akkor a nemzetet is lerombolják”, ők pedig „nem akarnak ajtót nyitni az előtt, hogy a nemzetüket lerombolják”.

A látogatás előtt családpárti aktivisták megmozdulást is szerveztek Nairobiban, amelyen szintén arra kérték az amerikai elnököt, hogy ne kerüljön napirendre a téma. A demonstráció egyik résztvevője szerint Obamának kenyai származása miatt tisztában kellene lennie az ország kultúrájával és azzal, hogy Afrika konzervatív értékeket vall. Több kenyai pedig a Twitteren is kampányt indított, amelynek során arra próbálták figyelmeztetni az Egyesült Államok vezetőjét, hogy Amerikán kívül ne terjessze melegpropagandáját. 

A levél és a tiltakozások azonban nem találtak halló fülekre Obamánál, akinek fontosabb volt, hogy – ahogy eddig is – a homoszexuális lobbi elvárásainak eleget téve erőteljesen szólaljon fel a melegjogokért afrikai ott-tartózkodása alatt. A kontinens lakóinak döntő többségét ugyanis az ellenállás jellemzi a melegtémában. Egyedül Dél-Afrikában fogadták el az azonos neműek közötti házasságot. Kenyában és 37 másik afrikai országban illegális a homoszexualitás, amivel a közvélemény egyet is ért. A Pew Research Center közvélemény-kutató cég 2013-as felmérése szerint a földrész legnagyobb gazdaságának számító Nigériában a lakosság 98 százaléka véli úgy,  nem szabad, hogy a homoszexualitás a társadalom részét képezze.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!