hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 07. 31. (XIX/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Erdogan: Az ellenségem ellensége az ellenségem

A török elnök legutóbbi húzásaival bebizonyította, hogy nem múló megalománia miatt építtetett 1150 szobás elnöki palotát Ankarában. Erdogan egy őszinte interjúban elmondta, hogy nagyon zavarta, amikor a régi rezidencián csótányokat találtak az egyik mosdóban. A csótányok valóban kellemetlen lakótársak, ám viszonylag kevesen választják azt, hogy az épület fertőtlenítése helyett több mint 615 millió dollárért (175 milliárd forint) új palotát építenek maguknak. Nos, körülbelül ennyi értelme van annak, hogy miután az ISIS felrobbantott 32 török állampolgárságú kurdot, Erdogan válaszul az iraki kurdokat kezdte bombázni, NATO-támogatással.

Afrika nem kér a melegjogokból

Hiába kérték előzetesen kenyai politikusok és keresztény vezetők Barack Obamát, hogy legyen tekintettel a kultúrájukra és hitükre, az amerikai elnök az afrikai országban tett látogatása során sem mulasztotta el az alkalmat, hogy a meleg-jogok mellett kampányoljon. Bár Kenya nagy izgalommal várta Obamát, akinek apja innen származott, és jelenleg is több rokona él az országban, Nairobi egyértelművé tette, hogy a homoszexuális kérdésben nem fogadja el az amerikai vezető álláspontját.

Menekült Nemzet

Új államot hozna létre a 60 millió, hazáját elhagyó migráns számára egy kaliforniai ingatlanmogul. Jason Buzi „Menekült Nemzet” elnevezésű projektje sokak szerint idealista és utópisztikus, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy új nézőpontból igyekszik megközelíteni a menekültáradat miatt kialakult világméretű válság megoldását.

A politikusok is nyaralnak (néha)

A pénz jöhet, a part azonban mindenkié – vélik a franciák a szaúdi király és mintegy ezerfős kísérete megérkezése után. A szabadság és egyenlőség országában közfelháborodást keltett, hogy Szalman király számára hosszabb partszakaszt zártak el az amúgy is jelentős nyaraló tömegtől. Jócskán benne vagyunk a nyárban, lassan a politikusok is szabadságra indulnak – nyo­mukban törött széklábak és paparazzók kíváncsiskodó tekintete. A német politikusok egy része továbbra sem zavartatja magát, a válság ellenére idén is Görögországban töltik majd pár hetes nyaralásukat.

Tengernyi hatalom - Oroszország hosszú távra tervez

Aktualizálta tengerészeti doktrínáját Oroszország. A héten ünnepélyes keretek között bemutatott dokumentum a Kreml indoklása szerint a NATO „elfogadhatatlan” kelet-európai terjeszkedési stratégiájára adott válasz, és egyben Oroszország tengeri nagyhatalmi ambícióinak  alátámasztását szolgálja.

Harmadik világháborúra készül Európa?

A hidegháború vége óta nem volt ekkora fegyverkezés Európában a szakértők szerint.  A Royal United Services Institute felmérései alapján az európai nemzetek védelmi büdzséje a következő hét év során legalább 51 milliárd dollárral emelkedik majd. A fegyverkezésre fordított összeg így a 2013-as év katonai kiadásainak másfélszeresét teszi ki.

Magas barna férfiak, felemás helyzetben

Ausztriában is fokozódik a feszültség az Ázsiából és Afrikából érkező emberáradat miatt. Ez nem csoda, hiszen az országba érkező menekültek száma jóval nagyobb, mint ahogyan azt korábban várták. Amíg a „88 – Gegen Rechts, gegen Extremismus” nevű propagandaakció és hasonló liberális kezdeményezések a menekültek befogadása mellett kampányolnak, mások szerint az országnak kifejezetten csak a krízishelyzetből érkezők előtt kellene megnyitnia kapuit. Rövid helyzetjelentés Ausztriából.

Belföld

Egy népszavazás, amitől tartanak a Fideszben

Burleszkbe illő jelenetek tarkítják az ellenzéki pártok azon kísérletét, hogy a vasárnapi zárva tartás témájában elérjék a népszavazás kiírását. Szerintük a választási szervezeteknél a Fideszhez „bekötött” delegáltak és hivatalnokok, illetve gyanús párthátterű trollok úgynevezett „elterelő kérdésekkel” tudatosan akadályozzák, hogy a nép voksolhasson ebben a kérdésben. Úgy tudjuk, hogy a Fideszben két dologtól biztosan tartanak, amelyek akár a 2018-as választási esélyeiket is csökkenthetnék: az egyik az, ha valamilyen szaftos korrupciós ügy kerülne nyilvánosságra, a másik pedig, ha a vasárnapi zárva tartás témakörében összejönne a népszavazás.

„Megöltem önt”

Közel öt éven keresztül vetült súlyos bűncselekmény gyanújának árnyéka Érsek Zsoltra, Hatvan korábbi szocialista polgármesterére. A közelmúltban jogerősen kimondatott, hogy nem történt bűncselekmény, így tehát tettes sincs, ezzel együtt Érsek vádlói elérték céljukat: a gyanúba kevert, majd rabosított politikus nem indult el a tavalyi választáson, ráadásul anyagilag és lelkileg is megsínylette a történteket. Kérdés, megvádolható-e valaki politikai céllal minden további következmény nélkül. A nemzetközi bíróságon ez is kiderül.

Mérnöknek áll a világ

Idén a felsőoktatásba jelentkezők 105 ezres létszáma hasonló volt, mint tavaly. A felvett fiatalok száma viszont – ha nem is a sokak által megjósolt drasztikus mértékben, de – kicsit – csökkent: 72 ezer volt. A különböző képzésekre felvettek eloszlásával kapcsolatban a felsőoktatási helyettes államtitkár kijelentette: érvényesülni látszik az a kormányzati törekvés, amely az informatika, a műszaki, a pedagógusképzés és a természettudomány képzési területek felé igyekszik terelni a hallgatókat.

A szőlősgazdáknak elegük van az olasz borból

A Hetek információi szerint alföldi szőlősgazdák tüntetést szerveznek az olasz nagykövetség, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) borászati igazgatósága elé augusztus 12-re. Céljuk az, hogy visszaszorítsák az irreálisan olcsó olasz bor importját, ami szerintük nemcsak a szőlőtermelőket, de a tisztességesen dolgozó borászatokat is tönkre fogja tenni. Tavaly a kormány harcba szállt az „olasz fronton”, ám a gazdák szerint az intézkedések kisiklottak. A nemzeti érdekvédelmet most segítheti, hogy az olaszoknál szó szerint ipari méretekben foglaltak le gyanús eredetű bortételeket. Az a borászat is érintett, amely az egyik legjelentősebb beszállító a magyar piacon.

Orbán, Bálványos, elégedettség

Érezhetően megváltozott a hangulat a Fideszben, mert úgy vélik, hogy a tavaly év végi káoszhoz képest sikerült „fordítani”: újra visszaszerezték a politikai kezdeményezést, és a párton és a párt holdudvarán belül is elkezdődött egyfajta rendrakás. Az új sikerszéria részének vélik Orbán Viktor Bálványosi Szabadegyetemen elmondott beszédét, amit a nemzetközi sajtó is hosszasan idézett.

Hit és értékek

A palesztin fiatalok többsége nem akar önálló államot

Netanjahu miniszterelnök tavaszi újraválasztásával lekerült a napirendről az önálló palesztin állam létrehozásának lehetősége. Bár a választási kampány befejeztével finomította retorikáját, egy Mahmúd Abbászhoz közeli palesztin tisztségviselő szerint „a választás eredménye megszüntette azt a lehetőséget, hogy a konfliktust tárgyalásos úton rendezzék. Meglepő módon a palesztin fiatalok jelentős része nem is szeretne egy önálló, de területileg elszigetelt, korrupt és elmaradott országban élni. Vonzóbbak számukra az izraeli útlevél nyújtotta előnyök. Ez lenne a megoldás? A válasz nem ilyen egyszerű, sőt.

Akadémiai intifáda: a CEU visszakozott

Másfél hónapja írtunk arról, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) egyik vendégelőadója, Joseph Massad amerikai professzor nyilvános előadása mellett zártkörű találkozót tartott az egyetemen, amelyhez bevezetőként és gondolat-ébresztőként az Izrael állam megszüntetését taglaló cikkének elolvasását javasolta a résztvevők számára (Akadémiai intifáda a CEU-n. Hetek, 2015. június 5.). Az írás a szélsőséges Electronic Intifada című portálon jelent meg idén májusban. A látogatással párhuzamosan a CEU Nádor utcai épületét Izraelt gyalázó plakátok lepték el, amelyekkel az érintett diákok vélhetően Massadot kívánták üdvözölni. Egy héttel később a fejle­ményekről is beszámoltunk, és közöltük az egyetem nyilatkozatát, valamint számos mérvadó véleményt is az ügyről (Akadémiai intifáda: a népirtás is belefér? Hetek, 2015. június 12.). Úgy gondoltuk, ezzel a botrányos Massad-vizitből mindenki levonta a megfelelő következtetést, ám július közepén az ügyben meglepő fordulat történt.

Nyílt levél a CEU rektorának

Igen tisztelt John Shattuck professzor, nagy érdeklődéssel olvastam azt a körlevelet, amelyet a minap a Közép-Európai Egyetem (CEU) közösségeinek küldött. Örülhetnék, hogy lassan két hónap elteltével Ön végre névvel megszólal abban a botrányban, amit a CEU egyik palesztinbarát diákcsoportja által meghívott, zsidó- és Izrael-ellenes professzor keltett – de a megszólalásában sajnos nincs sok köszönet.

KÁVÉSZÜNET

Kincsek a nádasban

A Fertő tó egyedülálló tájegységén több nyelv, klíma, fauna, flóra találkozik. Ez a vidék a Bécs-Győr-Pozsony nagyvárosok régiójának zöldövezete, ahol főúri paloták, ódon városok, paraszti hajlékok sorakoznak.

Agymanók

Aktuális lelkiállapotunkat nem csak neveltetésünk, képzettségünk valamint az időjárás befolyásolja. Érzelmek, emlékek, benyomások és hajlamok kavalkádja színesíti azt az egyedülálló világot, amit a pszichológusok személyiségnek hívnak. A legnagyobb titkok azonban valahol mélyen a tudat alatt bújnak meg – ahová időnként a filmipar is bemerészkedik.

Gyomorrontás kontra ételhigiénia

A nyár nemcsak a pihenés, a táborozások időszaka, hanem a hőség miatt sajnos a gyomorrontások periódusa is. Ám ha kellőképpen körültekintőek vagyunk, akkor nagyon sok felesleges kellemetlenségtől, kényszerű betegszabadságtól óvhatjuk meg magunkat. A részletekről Gyuricza Ákos élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi szakértőt kérdeztük.

Zsidó Kulturális Fesztivál Budapesten

Klezmer, klasszikus zene, folk, jazz, rock, blues és független színház: augusztus 30-tól szeptember 6-ig a zsidó kultúra kerül reflektorfénybe Budapesten. A Zsidó Kulturális Fesztivál három történelmi helyszínen kínál változatos zenei és színházi programokat: a Dohány utcai zsinagógában, a Rumbach utcai zsinagógában, valamint a Goldmark teremben.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!