hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akadémiai intifáda: a CEU visszakozott
A diákoknak joguk van Izrael megsemmisítéséről beszélgetni

2015. 08. 08.
Másfél hónapja írtunk arról, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) egyik vendégelőadója, Joseph Massad amerikai professzor nyilvános előadása mellett zártkörű találkozót tartott az egyetemen, amelyhez bevezetőként és gondolat-ébresztőként az Izrael állam megszüntetését taglaló cikkének elolvasását javasolta a résztvevők számára (Akadémiai intifáda a CEU-n. Hetek, 2015. június 5.). Az írás a szélsőséges Electronic Intifada című portálon jelent meg idén májusban. A látogatással párhuzamosan a CEU Nádor utcai épületét Izraelt gyalázó plakátok lepték el, amelyekkel az érintett diákok vélhetően Massadot kívánták üdvözölni. Egy héttel később a fejle­ményekről is beszámoltunk, és közöltük az egyetem nyilatkozatát, valamint számos mérvadó véleményt is az ügyről (Akadémiai intifáda: a népirtás is belefér? Hetek, 2015. június 12.). Úgy gondoltuk, ezzel a botrányos Massad-vizitből mindenki levonta a megfelelő következtetést, ám július közepén az ügyben meglepő fordulat történt.

A zártkörű beszélgetést szervező CEU Students for Justice in Palestine (CEU Diákok Palesztina Igazságáért) diákcsoport július 15-én közleményt jelentetett meg a CEU Weekly nevű egyetemi lapban. Ebben felidézik Joseph Massad látogatása körül kialakult sajtóvitát, és élesen bírálják az egyetem vezetését, akik – véleményük szerint – nem álltak ki a diákok jogai és Massad professzor mellett. „John Shattuck, a CEU rektora és elnöke tévesen állította, hogy Massad professzor Izrael államának az »eltörlését« sürgette”. A rektor ugyanis ezt írta a Heteknek is eljuttatott közleményében:
„A CEU tisztában van vele, hogy Joseph Massad tett Izrael Állam eltörlésére vonatkozó kijelentéseket a múltban. A CEU határozottan elítél és elutasít minden, Izrael Állam eltörlésére vonatkozó véleményt. Az ilyen vélemények különösen visszataszítóak az antiszemitizmus örökségének és napjainkban tapasztalható megnyilvánulásainak fényében.”
Bár a rektor közleményének további része kiáll a Massad meghívására vonatkozó egyetemi döntés mellett, és még a zártkörű rendezvényt sem kifogásolja, a palesztinbarát diákcsoport felháborodottan írja: „A CEU ahelyett, hogy az akadémiai szabadságot védelmezné, inkább olyanok állítását fogadta el, akik akadémiai szabadságunkat támadják (…) A CEU ezzel világos üzenetet küldött arról, hogy válasz nélkül lehet rágalmazó kijelentéseket tenni diákjainkról, ha azok nem képviselik az Egyetem politikai irányvonalát, és arról, hogy az Egyetem nem él a felelősségével, hogy szembeszálljon az ilyen hamis és gyűlöletkeltő megnyilvánulásokkal szemben. Megdöbbenésünket fejezzük ki az egyetem álláspontjával és tétlenségével kapcsolatban, valamint azzal szemben, hogy nem volt képes megvédelmezni az akadémiai szabadságot” – írják a diákok a CEU Weekly-ben.
Tévedés ne essék: a diákcsoport nem a professzor Izrael eltörlésére vonatkozó kijelentéseit tekinti „hamis és gyűlöletkeltő” megnyilvánulásoknak, hanem azokat az újságcikkeket, amelyek ezt szóvá tették.
Egy héttel a közlemény megjelenése után John Shattuck, a CEU rektora válaszolt, aki – szembefordulva saját korábbi álláspontjával – teljes mértékben kapitulált a palesztinpárti diákok előtt. Idézzük:
„Az Egyetem vezetését Joseph Massad látogatását követően megkeresték a CEU Diákok Palesztina Igazságáért csoport tagjai az előadást követő médiavisszhanggal kapcsolatban. (…) Téves feltételezés,  hogy a CEU ebben az ügyben eltért az akadémiai szabadság elvétől. A CEU vezetése ismételten védelmébe vette – nyilvános közleményekben és gyakorlati lépésekben – az esemény előtt és után is a csoport jogát, hogy találkozót szervezzen Massad professzorral. Például nem voltunk hajlandók törölni az eseményt, annak ellenére, hogy számos felkérést kaptunk a CEU közösségéből és azon kívülről is, hogy ne engedélyezzük a rendezvényt. (… ) Az Egyetem vezetése nem gondolja úgy, hogy a CEU Diákok Palesztina Igazságáért csoport tevékenységét antiszemitizmus motiválná, és a CEU korábbi közleményei sem utalnak semmi ilyesmire. Épp ellenkezőleg: elismerjük és nagyra értékeljük azt a gondosságot, amellyel a csoport tagjai elhatárolták magukat az antiszemitizmustól és felszólaltak azzal szemben, beleértve a Massad professzorral való találkozójukat is.”
Az ügyben érintett újságíró kollégánk, Seres László, a hvg.hu munkatársa az alábbi nyílt levelet küldte lapunknak, válaszul a CEU rektorának közleményére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!