hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Nem felejtünk és nem bocsátunk meg” - 15 éve kísért a gázai kivonulás traumája
A lépés, amit Izrael önként tett
„Nem felejtünk és nem bocsátunk meg” - 15 éve kísért a gázai kivonulás traumája

Virágzó gázai településeket kellett otthagyni az izraeli családoknak.(Fotó: AP / Sebastian Scheiner)

2020. 08. 17.
A napokban bejelentett arab–izraeli megállapodás egyik újdonsága, hogy Izraelnek nem kell feltétlenül területekről lemondania a békéért cserébe. Ennek ellentéte történt most 15 éve, amikor a zsidó állam önként számolta fel a településeit a Gázai övezetben, válaszként pedig nem békét, hanem rakéták ezreit és szüntelen terrorfenyegetést kapott.

Idén augusztusban tizenöt éve annak, hogy Izrael 8 ezer zsidó gázai lakost távolított el az övezetből, és rombolta porig otthonaikat a békéért cserébe, azonban a lépés semmi mást nem hozott a részükre, mint feldúlt izraeli családokat, terrort és rakétaesőt. Gáza a Hamasz terrorfészkévé vált, ami a helyi lakosok és a dél-izraeliek életét egyaránt hosszú évek óta keseríti meg, és az izraeli hadseregnek mostanáig nem sikerült kielégítő megoldást találni a problémára. Közel-Kelet szakértők máig igyekeznek levonni a tanulságokat a műveletből, különösen arra való tekintettel, hogy a közelmúltban nagy port kavart a júdeai és szamariai (ciszjordániai) területekkel kapcsolatosan felmerülő, a múltban többször sikertelenül alkalmazott „földet a békéért” elve.

A lépés, amit Izrael önként tett

Az izraeli hadsereg 2005 augusztusától szeptemberéig egyoldalúan evakuálta a Gázai övezet huszonegy és Szamaria négy zsidó közösségét, több mint nyolcezer embert annak értekében, hogy a zsidó állam békét tudjon kötni a Palesztin Hatósággal. A helyi zsidó telepesek kivonását az akkori miniszterelnök, Ariel Saron 2003-ban vetette fel először, a kormány 2004 júniusában, a Kneszet pedig 2005 februárjában fogadta el. Az akkori pénzügyminiszter, Benjamin Netanjahu határozottan ellenezte a tervet, a telepesek pedig tüntetéssorozatot szerveztek, mindhiába.

Saron néhány hónappal a terv erőszakos végrehajtatását követően végzetes agyvérzést szenvedett, majd kómába került, amiből soha nem ébredt már fel.
Azokat a telepeseket, akik nem voltak hajlandóak elfogadni a kormány kompenzációs csomagját, és önként elhagyni otthonaikat augusztus 15-éig, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonái vonszolták ki otthonaikból, mielőtt lerombolták volna azokat. A művelet mind számos, felsőbb parancsot követő katonának, mind az erőszakkal kilakoltatott családoknak szívszorító volt, zokogások, fájdalmas kiáltások kísérték az áttelepítést. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!