hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Nem felejtünk és nem bocsátunk meg” - 15 éve kísért a gázai kivonulás traumája
A lépés, amit Izrael önként tett
„Nem felejtünk és nem bocsátunk meg” - 15 éve kísért a gázai kivonulás traumája

Virágzó gázai településeket kellett otthagyni az izraeli családoknak.(Fotó: AP / Sebastian Scheiner)

2020. 08. 17.
A napokban bejelentett arab–izraeli megállapodás egyik újdonsága, hogy Izraelnek nem kell feltétlenül területekről lemondania a békéért cserébe. Ennek ellentéte történt most 15 éve, amikor a zsidó állam önként számolta fel a településeit a Gázai övezetben, válaszként pedig nem békét, hanem rakéták ezreit és szüntelen terrorfenyegetést kapott.

Idén augusztusban tizenöt éve annak, hogy Izrael 8 ezer zsidó gázai lakost távolított el az övezetből, és rombolta porig otthonaikat a békéért cserébe, azonban a lépés semmi mást nem hozott a részükre, mint feldúlt izraeli családokat, terrort és rakétaesőt. Gáza a Hamasz terrorfészkévé vált, ami a helyi lakosok és a dél-izraeliek életét egyaránt hosszú évek óta keseríti meg, és az izraeli hadseregnek mostanáig nem sikerült kielégítő megoldást találni a problémára. Közel-Kelet szakértők máig igyekeznek levonni a tanulságokat a műveletből, különösen arra való tekintettel, hogy a közelmúltban nagy port kavart a júdeai és szamariai (ciszjordániai) területekkel kapcsolatosan felmerülő, a múltban többször sikertelenül alkalmazott „földet a békéért” elve.

A lépés, amit Izrael önként tett

Az izraeli hadsereg 2005 augusztusától szeptemberéig egyoldalúan evakuálta a Gázai övezet huszonegy és Szamaria négy zsidó közösségét, több mint nyolcezer embert annak értekében, hogy a zsidó állam békét tudjon kötni a Palesztin Hatósággal. A helyi zsidó telepesek kivonását az akkori miniszterelnök, Ariel Saron 2003-ban vetette fel először, a kormány 2004 júniusában, a Kneszet pedig 2005 februárjában fogadta el. Az akkori pénzügyminiszter, Benjamin Netanjahu határozottan ellenezte a tervet, a telepesek pedig tüntetéssorozatot szerveztek, mindhiába.

Saron néhány hónappal a terv erőszakos végrehajtatását követően végzetes agyvérzést szenvedett, majd kómába került, amiből soha nem ébredt már fel.
Azokat a telepeseket, akik nem voltak hajlandóak elfogadni a kormány kompenzációs csomagját, és önként elhagyni otthonaikat augusztus 15-éig, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonái vonszolták ki otthonaikból, mielőtt lerombolták volna azokat. A művelet mind számos, felsőbb parancsot követő katonának, mind az erőszakkal kilakoltatott családoknak szívszorító volt, zokogások, fájdalmas kiáltások kísérték az áttelepítést. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!