Mire készül a Hamasz Gázában?
Mire készül a Hamasz Gázában?

AP / Adel Hana

2020. 03. 31.
Miközben mind a gázai övezetben, mind a Palesztin Hatóság által felügyelt területeken komoly kihívást jelent a koronavírus elleni küzdelem anyagi biztosítása, a Hamasz terrorszervezet a vészhelyzetet kihasználva akarja megtámadni Izraelt.

A Hamasz vezetősége Egyiptomon és Kataron keresztül fenyegeti Izraelt azzal, hogy amennyiben Izrael késlelteti a havonta érkező katari segélycsomagok érkezését a szigorított határellenőrzések miatt, úgy a Hamasz rakétatámadásokat indít Izrael ellen, értesült a libanoni Al-Akhbar napilap.

A Hamasz vezetősége azzal számol, hogy az óvóhelyekre kényszerülő izraeliek között elkerülhetetlen lenne a koronavírus további terjedése, és így súlyos károkat okozhatnának a zsidó államnak.

A helyzet súlyosságát felismerve a mérsékelt oldalról is felemelték a hangjukat néhányan az elképesztő felvetés ellen. Khan Younis korábbi polgármestere, Dr. Fayez Abu Shamala például egy Facebook poszton keresztül szólította fel a Hamasz vezetőit, hogy kössenek tűzszünetet Izraellel a koronavírus járvány idejére. Míg a Shamala oldalán kommentelők közül néhányan támogatták az ötletet, mondván még a háborúban is vannak szabályok, a látogatók többsége elutasította azt, és pont a helyzet kihasználását szorgalmazta.

A Hamasz nem csak rakétákkal fenyeget, hanem bebörtönzött terroristák elengedését is követelik az izraeli féltől. A Hamasz egyik katonai szervezetének vezetője a Telegramon keresztül azt üzente, hogy a „cionista ellenség” nem tudja garantálni a fogvatartottak egészségét, ezért köteles szabadon engedni őket. A vezető azt is állította, hogy már zajlanak is a tárgyalások Izraellel ezzel kapcsolatosan, A hírt az izraeli fél nem kommentálta.

Mindeközben a Gázai övezetben is egyre nagyobb problémát jelent a koronavírus elleni védekezés, mivel a rendkívül magas népsűrűség mellett az egészségügy is romokban hever. A katari emír már jóvá is hagyott egy 150 millió dolláros segélycsomagot a térség számára, melyet az elkövetkező hat hónapban fognak folyósítani. Félő azonban, hogy a Hamasz terrorszervezet vezetői ezúttal sem a megfelelő helyre irányítják majd a dollármilliókat, hanem a terrorizmus finanszírozására fordítják.

Mindeközben a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló nyugati parti területeken is komoly anyagi gondokkal küzd az egészségügy. A palesztinok képviselői ezért arra kérték Izraelt, hogy fizessen ki 650 millió sékelt, melyet az izraeliek a palesztin terroristák finanszírozása miatt tartanak vissza a hatóságtól. Az izraeliek válaszként átcsoportosítottak egy 120 millió sékeles gyorssegélyt a számukra, azonban elzárkóztak a további kifizetésektől.

A Jerusalem Center for Public Affairs szerzője, Yossi Kuperwasser arra hívta fel a figyelmet, hogy a hivatalos adatok szerint 2019-ben a Palesztin Hatóság által a bebörtönzött terroristáknak kifizetett összeg elérte a 619 millió sékelt. A valós ráfordítás még ennél is jóval magasabb lehet, hiszen ebben pedig még nincs benne az az összeg, amelyet a mártírként kezelt terroristák családjainak fizettek ki szociális juttatásként.

A zsidó állam ezekre az adatokra hivatkozva azt várja el a Palesztin Hatóságtól, hogy a nemzetközi felszólításokkal egyetértésben szüntessék be a terrorizmus nyílt finanszírozását, és a felszabaduló összegből finanszírozzák a koronavírus elleni harcot.

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!