hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meghekkelt testek: Egyre népszerűbb a kiborglét
Online emberi agy
Meghekkelt testek: Egyre népszerűbb a kiborglét

Fotó: AP / James Brooks

2020. 08. 17.
Egy szépen berendezett teremben szabályos sorokban értelmiségi megjelenésű, mosolygós emberek ülnek nyugodtan. Elöl egy asztalnál egy huszonéves lány tartja éppen a kezét egy fiatalembernek. Aztán hirtelen ováció és tapsvihar zúg fel: kiberszületésnapja alkalmából éltetik a lányt, akinek a kezébe éppen mikrochipet ültettek.

A jelenet egy átlagos svéd chipbeültetési parti ismétlődő motívuma. 

A technológiáért lelkesedők között fiatalok és idősek egyaránt megtalálhatók, akik alig várják, hogy néhány száz dollár ellenében egy rizsszemnyi chipet ültessenek be többnyire bal kezük hüvelyk- és mutatóujja közötti bőrrészébe. Jelenleg több mint ötezer „bechipelt” ember él Svédországban.

A festői skandináv államban évek óta tart a készpénzforgalom minimalizálásának folyamata, amit az NFC (near-field communication) technológiára épülő, érintéssel működő bankkártyás és telefonos fizetés megjelenése jelentősen felgyorsított. A techőrültek szemében a mikrochip-beültetés jelenti a következő lépcsőfokot, ami véleményük szerint nem csupán a pénzügyi tranzakciókat, hanem az élet egyéb területeit is forradalmasítani fogja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!