hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közel-Kelet: Izrael és az Emirátusok egyezsége csak a kezdet lehet
„Ábrahámi megállapodások” sora következik?
Közel-Kelet: Izrael és az Emirátusok egyezsége csak a kezdet lehet

Az Emírségek zászlaját vetítették ki Tel-Avivban.(Fotó: AP Oded Balilty )

2020. 08. 18.
Heteken belül aláírhatják Washingtonban a történelmi megállapodást az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között. A lépést további békeegyezmények követhetik, akár rövid időn belül. A zsidó–arab megbékélés új helyzetet teremthet a Közel-Keleten – stratégiai, gazdasági és spirituális értelemben egyaránt.

A bejelentés szerint a kapcsolatok normalizálásért cserébe Izrael vállalja, hogy meghatározatlan időre elhalasztja a döntést Júdea és Szamaria (a Nyugati-part) zsidók lakta területeinek annektálásáról. 

Alig jelentették be a hírt, hogy amerikai közvetítéssel létrejött a megegyezés arról, hogy az Egyesült Arab Emírségek teljes körűen elismeri Izrael államát, máris újabb arab országokról érkezett hír, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a zsidó állammal. Josszi Kohen, a Moszad vezetője az izraeli 12-es csatorna híre szerint telefonon egyeztetett a bahreini miniszterelnökkel a kapcsolatok rendezéséről. (Kohen tárgyalta le az Emírségekkel is a megállapodást Izrael részéről, amelyet megelőzött az, hogy a színfalak mögött évek óta intenzíven folyt a kommunikáció az öbölállammal. 

A hírek szerint a koronavírus-járvány felgyorsította ezt a folyamatot, miután Izrael egészségügyi támogatást küldött az Emírségekbe, és közös kutatást is indítottak a Covid-19 fertőzéssel szembeni védekezés terén.) 2019-ben Slomo Amar jeruzsálemi főrabbi látogatást tett Bahreinben és találkozott Hamad bin Isa al-Khalifa királlyal is. A bizalom jele az is, hogy Bahrein szintén tavaly lemondott egy olyan konferencia megrendezéséről, amely az Izraellel szembeni bojkottot támogatta volna.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!