hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közel-Kelet: Izrael és az Emirátusok egyezsége csak a kezdet lehet
„Ábrahámi megállapodások” sora következik?
Közel-Kelet: Izrael és az Emirátusok egyezsége csak a kezdet lehet

Az Emírségek zászlaját vetítették ki Tel-Avivban.(Fotó: AP Oded Balilty )

2020. 08. 18.
Heteken belül aláírhatják Washingtonban a történelmi megállapodást az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között. A lépést további békeegyezmények követhetik, akár rövid időn belül. A zsidó–arab megbékélés új helyzetet teremthet a Közel-Keleten – stratégiai, gazdasági és spirituális értelemben egyaránt.

A bejelentés szerint a kapcsolatok normalizálásért cserébe Izrael vállalja, hogy meghatározatlan időre elhalasztja a döntést Júdea és Szamaria (a Nyugati-part) zsidók lakta területeinek annektálásáról. 

Alig jelentették be a hírt, hogy amerikai közvetítéssel létrejött a megegyezés arról, hogy az Egyesült Arab Emírségek teljes körűen elismeri Izrael államát, máris újabb arab országokról érkezett hír, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a zsidó állammal. Josszi Kohen, a Moszad vezetője az izraeli 12-es csatorna híre szerint telefonon egyeztetett a bahreini miniszterelnökkel a kapcsolatok rendezéséről. (Kohen tárgyalta le az Emírségekkel is a megállapodást Izrael részéről, amelyet megelőzött az, hogy a színfalak mögött évek óta intenzíven folyt a kommunikáció az öbölállammal. 

A hírek szerint a koronavírus-járvány felgyorsította ezt a folyamatot, miután Izrael egészségügyi támogatást küldött az Emírségekbe, és közös kutatást is indítottak a Covid-19 fertőzéssel szembeni védekezés terén.) 2019-ben Slomo Amar jeruzsálemi főrabbi látogatást tett Bahreinben és találkozott Hamad bin Isa al-Khalifa királlyal is. A bizalom jele az is, hogy Bahrein szintén tavaly lemondott egy olyan konferencia megrendezéséről, amely az Izraellel szembeni bojkottot támogatta volna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!