hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A virtuális játékok árnyoldala
Virtuális játékok, valódi öngyilkosságok
A virtuális játékok árnyoldala

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 08. 18.
Az online játékvilágban minden elérhető, de szinte semmi nem realizálható. Ez a kettősség pedig egy idő után mentális zavart okozhat bárkinél, különösen, ha a való életben is gondokkal küszködik az ember. Erre világított rá a gamer világ egyik legnagyobb legendájának öngyilkossága is.

Nyugodtan lehet azt mondani, hogy ma már a fiatalok többsége két vagy akár több univerzumban él. A valódi világ mellett ugyanis van egy olyan virtuális valóság is, melyben rengeteg korlátlan világ létezik, számtalan még fel nem fedezett hellyel. Nagyon sokan napi több órát is eltöltenek különböző számítógépes játékok segítségével ebben a világban, de vannak olyan extrém esetek is, amikor a játékosok az életük túlnyomó részét is inkább itt töltik, hiszen ide kötik őket a „barátaik”, itt bármit megtehetnek, bárki lehet belőlük, és sokkal sikeresebbek lehetnek, mint a való életben. Viszont van egy sötét és ismeretlen oldala is ennek a helynek: képes eltorzítani a gamerek személyiségét és viselkedését, tönkretéve az éle­tüket. 

Mivel a való világból kimenekültek, ha valódi problémákkal szembesülnek az életükben, azokra sokszor nem képesek megoldást találni. 

Az elmúlt hetekben több híres gamer és streamer is öngyilkosságot követett el, ami bizonyíthatóan a játékfüggőségükkel állt összefüggésben. Közülük is az egyik talán legismertebb a 31 éves Byron „Reckful” Bernstein, aki a „pálya” egyik legnagyobb úttörője volt. Több ranglistát is vezett, ő jött rá, hogy a Twitch nevű közösségi oldalon az online játékközvetítésekből hogyan lehet óriási pénzeket szerezni, és többek közt létrehozott egy saját játékot is pusztán egy chatfal segítségével, ahol több ezer követőjének az ötleteit gyúrta össze egy működőképes számítógépes játékká. Még egész fiatal volt, amikor már világszínvonalú gamernek számított. Hogy mi vezethetett ahhoz, hogy egy kívülről nézve sikeres és népszerű ember egyszer csak véget vessen az életének, annak több oka is lehet, de ez esetben talán egy kicsivel összetettebb a történet. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!