Évtizedekig gyűlölték Izraelt: most a megbékélés útjára lép Szudán
A Hamasznak is szállítottak egykor fegyvereket, most jelentős fordulat állt be
Évtizedekig gyűlölték Izraelt: most a megbékélés útjára lép Szudán

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 10. 24.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök videóüzenetben köszöntötte a kapcsolatok amerikai közvetítéssel létrejött normalizálását Szudánnal - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet péntek este.

Netanjahu drámai áttörésnek nevezte a béke felé az újabb egyezményt, és emlékeztetett rá, hogy

1967-ben, a hatnapos háborút követően Szudán fővárosában, Kartúmban határozott a három nemről az Arab Liga: hogy nem kötnek békét, nem ismerik el Izraelt, és nem tárgyalnak a zsidó állammal.

Az izraeli kormányfő bejelentette, hogy a közeljövőben találkoznak egymással a két ország tárgyalódelegációi, hogy az együttműködésről döntsenek számos területen, köztük a mezőgazdaságban és a kereskedelemben.

Kiemelte, hogy az afrikai országgal történő rendezés nyomán Izrael olcsóbb és gyorsabb légi járatokat tud majd indítani afrikai és dél-amerikai országok felé.

A '67-es háború idején még ellenségek voltak

A ynet szerint korábban olyan Öböl-menti országokkal született meg a normalizálás,- az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel,- melyek soha nem álltak háborús viszonyban Izraellel, de velük szemben Szudánnal korábban, főként a hatvanas és a hetvenes években kifejezetten ellenséges volt a viszony.

A kapcsolatok az 1967-es háború után lettek különösen ellenségesek, amikor vendégül látták az Arab Liga Izrael-ellenes döntéseket meghozó tanácskozását.

Később, 1973-ban, szudáni csapatok részt kívántak venni a jom kipúri háborúban Izrael ellen, azonban túl későn érkeztek a térségbe, és addigra kihirdették a tűzszünetet.

A nyolcvanas évek elejétől viszont már az izraeli külföldi titkosszolgálat, a Moszad, és több szudáni vezető tisztviselő egyezsége révén szudáni segítséggel szállították az etiópiai zsidók első csoportjait Izraelbe.

A Hamasz utánpótlás-vonala volt

A kétezres évek első évtizedben aztán Szudán lett a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista terrorszervezet, a Hamász fegyverutánpótlásának egyik bázisa, elsősorban iráni fegyverszállítmányok övezetbe jutásához használták átmeneti állomásnak ebben az időszakban az afrikai országot.

Donald Trump amerikai elnök pénteken jelentette be a Fehér Házban a szudáni-izraeli viszony normalizálását. Szeptember közepén Izrael ugyanott írta alá a kapcsolatok rendezéséről szóló egyezményt az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!