Úgy eldurvult a helyzet Szudánban, hogy Amerika a nagykövetség evakuálására készül
E célból az amerikai hadsereg katonai jelenlétének fokozására készül Dzsibutiban
Úgy eldurvult a helyzet Szudánban, hogy Amerika a nagykövetség evakuálására készül

Forrás: Youtube/Voice of America

2023. 04. 21.
A védelmi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy az amerikai hadsereg katonai jelenlétének fokozására készül Dzsibutiban, hogy előkészítse a Szudán fővárosában, Kartúmban lévő nagykövetség evakuálását.

A városban ugyanis szombat óta lövöldözésekről és robbanásokról számolnak be, miután egy helyi félkatonai szervezet összecsapott a szudáni hadsereggel.

A szembenálló felek jelenleg az ország irányításának megszerzéséért küzdenek, ami miatt komoly veszélybe került az Egyesült Államok nagykövetségénke személyzete mellett a város 5 millió civil lakossága.

„A védelmi minisztérium az Egyesült Államok Afrikai Parancsnokságán keresztül figyelemmel kíséri a szudáni helyzetet, és körültekintően készít terveket a különféle vészhelyzetekre.

Ennek részeként további egységeket telepítünk a közeli régióba (…) vészhelyzet esetére, ha az amerikai nagykövetség személyzete Szudánból való távozásának biztosítására (…) lenne szükség”

– mondta Phillip Ventura alezredes, a védelmi minisztérium szóvivője.

A Fehér Ház információi szerint eddig legalább 270 ember vesztette életét az országban, és hozzávetőlegesen 2600-an megsérültek. A Szudáni Orvosok Szakszervezete pedig arról számolt be, hogy a harcokban legalább kilenc kórház megrongálódott, 16 kórházat pedig evakuálni kellett.

(FOX / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!