Szudán még az amerikai választások előtt normalizálhatja kapcsolatát Izraellel
Egyre több izraeli és amerikai politikai vezető utalgat arra, hogy napokon belül sor kerülhet a megegyezésre
Szudán még az amerikai választások előtt normalizálhatja kapcsolatát Izraellel

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 22.
Izraeli politikusok, a média több képviselője, de még maga Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is pedzegette a napokban, hogy küszöbön a harmadik iszlám ország, Szudán és Izrael kapcsolatainak rendezése, melyre akár a november 3-ai amerikai elnökválasztások előtt is sor kerülhet. 

Az afrikai ország az Israel Hayom izraeli lap szerint beleegyezett abba, hogy normalizálja kapcsolatát a zsidó állammal. A lap az információ forrásaként egy a diplomáciai tárgyalásokban részt vevő meg nem nevezett politikust jelölt meg.

Állítása szerint a kapcsolatok helyreállításáról szóló hivatalos bejelentést a következő pár napban várhatjuk egy Donald Trump amerikai elnök és Abdel Fattah al-Burhan szudáni vezető között lefolytatott telefonbeszélgetést követően. 

A szerdai napon mind Ofir Akunisz izraeli regionális kooperációs miniszter és Éli Kohen hírszerzési miniszter úgy nyilatkozott, hiszik, hogy Izrael közel van ahhoz, hogy normalizálja diplomáciai kapcsolatait Szudánnal. 

"Nagyon valószínűnek tartom, hogy a bejelentés november 3-a előtt fog jönni, ez az amit, ha megengednek, leszűrtem a forrásaimtól”

- nyilatkozta Akunis. 

A szerdai napon Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy elindította a folyamatot, melynek eredményeképpen Szudán lekerül a terrortámogatók listájáról. Arra a kérdésre, hogy vajon ez összefügg –e az afrikai állam és Izrael közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításával, Pompeo kijelentette:

„folyamatosan azon dolgozunk, hogy minden ország elismerje Izraelt… szorgalmasan dolgozunk azon, hogy meggyőzzük Szudánt, miért áll érdekében ez a szuverén döntés. Reméljük meglépik, és az is reméljük, hogy gyorsan.”

Szintén a szerdai napon bizonyos hírek szerint egy magángép szállt fel a Ben-Gurion reptérről Kartúmba, Szudán fővárosába. 

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!