Szijjártó: Magyarország az EU-ban is kezdeményezte a béketerv támogatását
"Nemcsak támogatjuk a Fehér Ház béketervét, hanem beszélünk is róla"
Szijjártó: Magyarország az EU-ban is kezdeményezte a béketerv támogatását

Forrás: MTI/Soós Lajos

2020. 09. 17.
„Magyarország és az Egyesült Államok kormánya abszolút hasonlóképp közelíti meg a világpolitika előtt álló legjelentősebb dilemmákat”– mondta el a Hit Rádió Gyújtópont című műsorában Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter annak kapcsán nyilatkozott a rádiónak, hogy kedden egyedüli uniós külügyminiszterként vett részt azon az aláírási ceremónián, ami az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok, illetve Bahrein között, amerikai kezdeményezésre létrejött békemegállapodást szentesítette. 

A külügyi tárca vezetője korszakos előrelépésnek tartja, hogy Izrael és az említett két arab állam normalizálják a diplomáciai kapcsolataikat, továbbá elkezdték a szektorális együttműködésről szóló tárgyalásokat is. Úgy véli: az amerikai vezetés jelenlegi tervének minden korábbinál nagyobb esélye van arra, hogy elősegítse a béketeremtés megvalósulását a Közel-Keleti térségben.

Szijjártó megerősítette: a megállapodás azt tükrözi, hogy racionális, gazdasági szempontok mentén háttérbe szoríthatók az ideológiai és vallási ellentétek. 

"A bahreini külügyminiszter végig arról kérdezett engem, hogy bizonyos szektorokban milyen a magyar-izraeli együttműködés, azt hogyan építettük fel, abból a magyar gazdaság mit profitált.

Nem emlékszem olyanra, hogy arab külügyminiszterrel tárgyaltam volna, és a magyar-izraeli szektorális együttműködés hasznáról és előnyeiről lehetett beszélni – szóval egy teljesen új dimenzió nyílt most”

– tette hozzá, utalva arra is, hogy a Fehér Házban további arab országok csatlakozását valószínűsítik, akár az afrikai kontinens irányából is.  

Szijjártó emlékeztetett rá, hogy Magyarországnak kiválóak a kétoldalú kapcsolatai Izraellel és az Egyesült Államokkal, amiben az is közrejátszik, hogy Orbán Viktor személyes barátságban van mindkét ország politikai vezetőjével. 

"Nemcsak támogatjuk a Fehér Ház béketervét, hanem beszélünk is róla. Az Európai Unióban kezdeményeztük ennek a béketervnek a támogatását, kezdeményeztük, hogy az Európai Unió adjon ki támogató közleményt erről, végre ne csak kioktatás, panaszkodás, kritika legyen az Európai Uniós közös külügy és biztonságpolitikájának az alapja, hanem végre ismerjük el másoknak a sikereit is."

- mondta el rádiónak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette: alapvető probléma, hogy a brüsszeli bürokraták által megfogalmazott EU-s állásfoglalások egyoldalúak, nem tükrözik a tagállami álláspontok sokszínűségét – szerinte ennek is köszönhető, hogy az EU nemzetközi politikai súlya az elmúlt időszakban egyre inkább csökken.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!