Trump: további kilenc arab ország normalizálhatja kapcsolatait Izraellel
Az amerikai elnök sajtótájékoztatóján utalást tett arra, hogy egyikük Szaúd-Arábia lehet „a megfelelő időben”
Trump: további kilenc arab ország normalizálhatja kapcsolatait Izraellel

Forrás: Twitter/The White House

2020. 09. 16.
Donald Trump amerikai elnök az Emirátusok, Bahrein és Izrael keddi békeegyezmény-aláírási ceremóniáját követően, órákkal azután, hogy 5-6 további ország zsidó állammal való békekötését vetítette előre, 7-9 nemzetről állította azt, hogy normalizálni fogják kapcsolataikat Izraellel.  

Korábban, Benjamin Netanjahuval az Ábrahám-egyezmények aláírása előtt tartott sajtótájékoztatóján az amerikai elnök kijelentette:

„Nagyon előrehaladott tárgyalásokat folytatunk körülbelül öt további országgal…Őszintén szólva, azt hiszem ma akár itt is lehettek volna” 

“Legalább öt-hat ország nagyon gyorsan csatlakozni fog… Békét akarnak. Hosszú ideje harcolnak már… Különböző országokkal háborúznak, de belefáradtak a harcba… Sok nagyszerű lépés szemtanúi lehetnek majd. Új Közel-Kelet jön.” 

Trump hozzátette, hogy véleménye szerint a legtöbb közel-keleti ország alá akarja majd írni a megállapodást. 

Azon kérdésre, hogy Izrael mit is nyer az új megállapodásokból, az elnök kijelentette, ezek nagyon erős megállapodások, komoly béke jön, és ez a legfontosabb hozománya a dolognak a zsidó állam számára, ami „nem elszigetelt állam többé” a régióban.

Netanjahu megerősítette, hogy egyáltalán nem érzik magukat elszigetelve, hanem „Izrael történelmének legnagyszerűbb diplomáciai diadalát” éli éppen. Aki igazán elszigetelődik, az Teherán.

Izrael, Bahrein és az Emirátusok által aláírt egyezményektől azt várják, hogy elhozzák a közel-keleti béke „új hajnalát”. 

Az Ábrahám-egyezmény szövege

Mi, Alulírottak, elismerjük a kölcsönös megegyezésen és együttélésen, illetve az emberi méltóság és szabadság, vallásszabadság tiszteletén alapuló alapuló közel-keleti és világbéke fenntartásának és megerősítésének fontosságát.
Bátorítjuk a hitek közötti és a kultúrák közötti párbeszéd előmozdítására tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy előmozdítsuk a béke kultúráját három ábrahámi vallás képviselői és az egész emberiség között.  
Hisszük, hogy a kihívások megoldásához vezető legjobb út az együttműködésen és a párbeszéden át vezet, illetve, hogy az államközi baráti kapcsolatok fejlesztése előmozdítja a tartós békére irányuló érdekeket a Közel-Keleten és az egész világon. 
Toleranciára és tiszteletre törekszünk minden személlyel kapcsolatban annak érdekében, hogy a világot olyan hellyé tegyük, ahol mindenki méltóság-, és reményteljes életet élhet fajtól, hittől és etnikumtól függetlenül. 
Támogatjuk a tudományt, művészetet, orvostudományt és kereskedelmet annak érdekében, hogy inspirálja az emberiséget, maximálja az emberi potenciált és közelebb hozza a nemzeteket. 
Törekszünk arra, hogy véget vessünk a radikalizációnak és a konfliktusnak, hogy minden gyermeknek jobb jövőt biztosíthassunk.
Béke, biztonság és prosperitás jövőjének víziójának megvalósítására törekszünk a Közel Keleten és a világon.
Ebben a szellemben melegen fogadjuk és bátorít bennünket az fejlődés, ami Izrael és régióbeli szomszédai közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének terén tapasztalható az Ábrahám-egyezmények keretében. Ösztönöznek minket a közös érdekeken és a jobb jövő iránti közös elkötelezettségen alapuló barátság megszilárdítására és kiterjesztésére irányuló folyamatos erőfeszítések is.

 

“Sok további ország van, ami majd csatlakozik hozzánk, mégpedig hamarosan. Azt hiszem hét, nyolc vagy kilenc. Sok-sok ország fog csatlakozni hozzánk, beleértve a nagyokat is"

- jelentette be az aláírási ceremóniát követő nyilatkozatában Trump, majd pár perccel később hozzátette:

"Beszéltem Szaúd Arábia királyával és a megfelelő időpontban ők is csatlakozni fognak, igen. Ez egy hatalmas, nagyon történelmi pillanat."

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!