Nem volt hajlandó elítélni Izrael és az Emírségek történelmi békekötését az Arab Liga
Hiába erősködött a Palesztin Hatóság
Nem volt hajlandó elítélni Izrael és az Emírségek történelmi békekötését az Arab Liga

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 10.
Nem szavazta meg egyhangúan az Arab Liga azt a határozatot, mely elítélte volna a zsidó állam és az Egyesült Arab Emírségek kapcsolatainak normalizálását. A javaslatot a palesztinok vetették fel a Liga 154. szerdai ülésén.

Az Arab Államok Ligája, vagy rövidebben Arab Liga, arab többségű államok regionális nemzetközi szervezete. Az öt állam – Egyiptom, Szíria, Irak, Libanon és Jordánia – által aláírt alexandriai egyezmény hozta létre 1945. március 22-én az egyiptomi Alexandriában, az unió alapításához azonban nem sokkal később már Szaúd-Arábia, Észak-Jemen és Palesztina is csatlakozott, így ezt a nyolc országot tekintik alapítónak. Jelenleg 22 tagállama van, bár Szíria tagságát 2011-ben fölfüggesztették. Struktúrájában hasonlít az Amerikai Államok Szervezetére, az Európa Tanácsra és az Afrikai Unióra. Elsődlegesen politikai célból jött létre, azonban a tagság kulturális, földrajzi és nyelvi hasonlóságokon és közelségen alapul. 

"A témával kapcsolatos viták komolyak, átfogóak és időigényesek voltak, de végül nem vezettek megegyezésre a palesztin oldal által felvetett tervezettel kapcsolatban.”- nyilatkozta az Arab Liga helyettes főtitkára, Hosszam Zaki a riportereknek. 

A Palesztin Hatóság képviselője, Muhannad Alaklouk a Ma’an Newsnak elmondta, hogy egy három órás vita után bizonyos arab országok visszautasították, hogy olyan állítást fogadjanak el, aki elítéli az Egyesült Arab Emírségeket az arab döntéseknek való hátat fordítás miatt. Emellett egy az Egyesült Államok, Izrael és az Emírségek „trilaterális egyezményével” foglalkozó záradékot is elutasítottak. 

Palesztin vezetők éles kritikával illették az Amerika által tető alá hozott egyezményt, és továbbra is sürgetik az arab államokat, utasítsák el a béke-megállapodást. Bár az Arab Liga nem jutott konszenzusra a kérdésben, azt azért megerősítették, hogy továbbra is el vannak kötelezve a palesztin ügy mellett. 

"A cél, amit minden arab állam el akar érni, kivétel nélkül, az, hogy véget vessenek a megszállásnak és független palesztin államot alapítsanak az 1967-es határokon belül, Kelet-Jeruzsálem fővárossal”

 

- szögezte le a főtitkár Ahmed Abul Gheit. 

A palesztinok és az arab országok közötti feszültség fokozódott a régióban a megállapodás bejelentését követően, amit az előbbiek „hátba szúrásként” könyveltek el. Egyiptom üdvözölte a lépést, míg Bahrein beleegyezett, hogy megnyitja légterét az izraeli repülőgépek számára.  
Az izraeli és emírségekbeli vezetők jövő kedden, a Fehér Házban írják majd alá hivatalosan az egyezményt.

Donald Trumpot a napokban többek között a békemegállapodás tető alá hozása miatt jelölték Nobel-békedíjra.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodásról szóló elemzésünket itt olvashatja el. 

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!