Ábrahám Egyezmény: Béke Nobel-díjra jelölték Trumpot
Az amerikai elnök „többet tett a nemzetek közti békéért, mint a legtöbb eddigi díjazott"
Ábrahám Egyezmény: Béke Nobel-díjra jelölték Trumpot

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 10.
A norvég parlament egyik képviselője, Christian Tybring-Gjedde bejelentette: hivatalosan jelölte Donald Trumpot a 2021. évi Béke Nobel-díjra. Az indoklás szerint az amerikai elnök az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békeszerződés – amelyet Ábrahám Egyezményként emlegetnek a világsajtóban – elősegítésével érdemelte ki a rangos elismerést.

Az egyezményt ünnepélyes keretek között szeptember 15-én írják alá Washingtonban. Az ajánlás megemlíti emellett az amerikai elnök erőfeszítéseit az India és Pakisztán közötti kasmíri konfliktus, valamint az Észak- és Dél-Korea közötti háborús viszony rendezésére. 

„Ez egy rendkívüli megállapodás. Donald Trump többet tett a nemzetek közti békéért, mint a legtöbb eddigi díjazott”

 

– mondta a norvég képviselő, aki hozzátette: „Barack Obama például semmit nem tett” a békéért. A korábbi amerikai elnök 2009-ben, alig néhány hónappal a hivatalba lépése után kapta a díjat.

Az indoklás nem említi, de Trump időközben egy újabb – korábban esélytelennek látszó – megbékélést is tető alá hozott, amikor a múlt héten a Fehér Házban tető alá hozta a Szerbia és Koszovó közötti kereskedelmi megállapodást, amelyhez kapcsolódóan mindkét állam kifejezte szándékát az Izraellel való diplomáciai kapcsolatok magasabb szintre emelése mellett.

A bejelentés meglepte a nemzetközi média jelentős részét, amely Donald Trumpot előszeretettel ábrázolja felelőtlen, kiszámíthatatlan kalandornak. Tybring-Gjedde szerint azonban „a Nobel-díj Bizottságnak a tényeket kell néznie, és azok alapján megítélnie Trump teljesítményét, nem aszerint, hogy időnként milyen módon viselkedik”. A BBC mindenesetre a hírről beszámoló tudósításában azonnal „szélsőjobboldali politikusnak” nevezte a norvég parlamenti képviselőt. (Christian Tybring-Gjedde valójában a jobbközép-liberális Haladás Párt tagja, a NATO Parlamenti Közgyűlés norvég delegációjának vezetője, továbbá a norvég parlament Izrael-barát képviselőcsoportjának elnöke.)

A Fehér Ház sajtóközlemény méltatta a jelölést, Donald Trump pedig Twitter-üzenetben megosztotta a Jerusalem Post cikkét az ajánlásról. A 2021-es díjról a norvég parlament által megválasztott öt fős bizottság fog dönteni jövő év októberében.

Az Ábrahám Egyezményről a Heteknek nyilatkozott a tárgyalások egyik kulcsszereplője, Dore Gold izraeli diplomata, az interjút előfizetőink honlapunkon is elolvashatják. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!