hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

"Megkönnyebbülés, hogy távozott" - a Liberty alapítójának volt munkatársa a Falwell-botrányról és Trump esélyeiről

Megrázta az egyik legnagyobb amerikai keresztény egyetemet volt elnökének és feleségének erkölcsi botránya. Ifj. Jerry Falwell menesztése azért is figyelmet keltett, mert kezdettõl nyíltan támogatta Trump elnököt. Az események kampányra gyakorolt hatásáról Willem Griffioen washingtoni politikai elemzõt kérdeztük, aki jól ismeri a Liberty Egyetemet: õ maga ott végzett, felesége pedig kutatóorvosként több mint egy évtizede az egyetem természettudományi karán tanít.

Erdogan újult erővel építi kalifátusát

Változatos eszközökkel – beavatkozásokkal, beruházásokkal, katonai segítségnyújtással, jelenléttel,  vagy egyszerűen agresszív követelésekkel – folyik az új török hegemónia kiépítése. A térség államai saját érdekszövetségek létrehozásával igyekeznek ennek útját állni.

Belföld

„Ez az MSZP utolsó esélye” - Interjú Mesterházy Attilával

Háromszor kormányozta az országot, most mégis a megszűnés közelébe került a Magyar Szocialista Párt. A szeptemberi tisztújításon meglepetésre pártelnöki kihívóként induló Mesterházy Attilát kérdeztük a kudarcok okairól, Gyurcsány Ferenc szerepéről és az összefogás dilemmáiról.

„A túléléshez több szolidaritásra lesz szükség” - szakértői elemzés és villáminterjú a WHO  főigazgató-helyettesével

Jóval alacsonyabb fertőzöttség idején mindenki kényszeresen betartotta az óvintézkedéseket, most viszont a sokkal aggasztóbb mutatók ellenére sajnos senki nem veszi azokat komolyan – hangzott el azon a konferencián, melyen jeles szakemberek tárták fel a Covid-19-járvány jelenlegi, nem túl rózsás állását.

Hit és értékek

„Az arabok elfogadhatják a zsidó Jeruzsálemet” - interjú Dore Gold izraeli diplomatával

Hosszú út vezetett az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodásig – állítja Dore Gold izraeli diplomata, aki személyesen is részt vett a folyamatban. A volt ENSZ-nagykövet szerint más országok is követhetik a példát, ha eldöntik, hogy Iránnal vagy Izraellel szeretnének együttmûködni a jövõben. „Egyszerre a kettõ nem megy” – mondta lapunknak Gold.

HÁTTÉR

Magyar sztárok, túlélt válságok: a nagy Barca-sztori

A Bajnokok Ligája elődöntőjében a Bayern Münchentől elszenvedett 8–2-es vereség, illetve a Messi jövője körüli bizonytalanság bizonyosan egy korszak végét jelenti az FC Bar­ce­lonánál. A katalán klubnál ez aligha lehet szokatlan: történetükben egymást követik a megoldandó válságok – már rögtön a legelső meccsük után úgy tűnt, meg is szűnnek.

Cristopher Nolan – Álmok luxuskivitelben

Christopher Nolan ma márkanév a „kicsit mélyebb” közönségfilmek piacán. Ez pedig igen nagy piac nézőket és pénztári számokat tekintve egyaránt. Bár az életmű még korántsem teljes, érdemes rápillantani az alkotások üzeneteire, a rendező eszköz­tárára, tehát a hardverre és a szoftverre. Még akkor is, ha a nagyon várt új film, a Tenet nem iratkozik fel a rendező kihagyhatatlan alkotásai közé.

Behatolás az agyba: az egész emberiséget Mesterséges Intelligenciára kötné Elon Musk

Nemcsak agyi és gerincbetegségeket gyógyíthat majd Elon Musk agyimplantátuma, hanem új szintre emelheti az ember agyi képességeit – legalábbis a techguru reményei szerint. A sertésen már bemutatott eszköz megosztja a szakértőket, de ezzel együtt is újabb mérföldkőnek tekinthető a transzhumanista jövőbe vezető úton.

KÁVÉSZÜNET

Három gumimatraccal kezdődött: az Airbnb története

A lakbérköltségre gyűjtő leleményes szállásadók 13 év leforgása alatt több mint 200 országban jelen lévő, 6 millió egyedi szálláshelyet kínáló szállásközvetítő oldallá váltak. Egy idő után azonban hatáskörüket átlépve egyre több megosztó társadalmi ügyben tettek állásfoglalást, kötelezve felhasználóikat annak betartására.

Balázs Show-tól az újhullámos kávékig - Interjú Dávid Bencével a Budapest Baristas tulajdonosával

Reggel 9 óra. Napfényárban úszik a terasz, a nyár utolsó napja van. A Múzeum körúton dübörögnek az autók, szállingóznak a vendégek a kávézóba. Ki beszélgetni, ki egy laptop társaságában dolgozni, ki egy jó kávéra betérni. Minket is hellyel és kávéval kínálnak, kisvártatva Bence is megérkezik, és beszélgetni kezdünk.

Szelfiző telefonzombik és letaposott pipacsmezők

„Vigyázat, telefonzombik!” – figyelmeztet egy tábla Stockholmban. Ezen pedig már meg sem lepődünk a mai világban, hiszen a városok látképéhez lassan hozzátartoznak a telefont nyomkodó járókelők az utcákon.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!