hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erdogan újult erővel építi kalifátusát
Veszélyesebb lehet, mint Irán
Erdogan újult erővel építi kalifátusát

Erdogan neoottomán birodalma ellen az Emírségek tengelyt készül építeni Törökország és Katar közé Izrael segítségével.(Fotó: AP)

2020. 09. 02.
Változatos eszközökkel – beavatkozásokkal, beruházásokkal, katonai segítségnyújtással, jelenléttel,  vagy egyszerűen agresszív követelésekkel – folyik az új török hegemónia kiépítése. A térség államai saját érdekszövetségek létrehozásával igyekeznek ennek útját állni.

Az Oszmán Birodalom megszűnése óta nem volt olyan kiterjedt nemzetközi török katonai jelenlét, mint most. Erdogan hadserege ott van Szíriában, Líbiában, Irakban, Katarban, Szomáliában, Azerbajdzsánban; Afganisztánban a tálibellenes NATO-koalícióban vesz részt; a Balkán-félszigeten pedig békefenntartókat állomásoztat (itt különösen érdekelt a koszovói török közösség védelmében). Az energiaforrásokban gazdag lelőhelyeket rejtő Földközi- és Égei-tengeren hadihajókkal és vadászgépekkel dacol Görögországgal, Ciprussal és az EU más tagállamaival. 

Láthatóan folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogy regionális szuperhatalmi státuszát felépítse, és az általa képviselt iszlamista ideológiát az arab Közel-Keleten elterjessze.

Polgárháborús beavatkozások

A térség más szereplőinek, elsősorban Szíriának és Líbiának a belharcai is bevonzották a török intervenciót – amely az izraeli Begin–Szadat (BESA) Központ szerint „az érintett országok elleni súlyos bűn”, és „elnyújtja a szír és líbiai nép agóniáját”. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!