hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cristopher Nolan – Álmok luxuskivitelben
Lenyűgöző látványvilág, enyhe melankólia, csavaros történetek
Cristopher Nolan – Álmok luxuskivitelben

Christopher Nolan(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 09. 02.
Christopher Nolan ma márkanév a „kicsit mélyebb” közönségfilmek piacán. Ez pedig igen nagy piac nézőket és pénztári számokat tekintve egyaránt. Bár az életmű még korántsem teljes, érdemes rápillantani az alkotások üzeneteire, a rendező eszköz­tárára, tehát a hardverre és a szoftverre. Még akkor is, ha a nagyon várt új film, a Tenet nem iratkozik fel a rendező kihagyhatatlan alkotásai közé.

Nehéz a most 50 éves, decens angol filmes személye körül valami kiugróan egyedit feltálalni. Nincsenek balhék, világgá kürtölt extrém nézetek, van viszont négy gyermek, meg hogy már hétéves korában egy házi kamerával ügyeskedett. Magánéletétől nem hangos a bulvársajtó, nem bojkottálja Trump elnököt, és nem szégyelli magát azért (valós celeb példa!), mert fehérnek született. 

Ő inkább filmeket csinál, úgy tűnik nagyon is megfontolt szándékkal, és így mond el valamit a társadalmi nézeteiről. Munkáiban akad néhány jól látható közös elem és pár jellemző hangulat, amit sokan kedvelnek, hisz egész mély gondolatok bukkannak fel, fogyasztható körítéssel tálalva. Hab a tortán, hogy a színészek is veszik a lapot és ráéreznek e filmek ízére, ami azért nem minden rendezőnek jön össze – pláne ennyiszer.

A „Nolan-műhely” hatásosan kerüli el a két csapdahelyzetet: a használt elemekből fércelt popcorn-gagyit és a józan átlagnak immár bosszantó elvontság csapdáját. Érdemes tehát közelről megnézni, hogyan működik mindez, és a főbb műveiből következtetni az alkotóra. Már csak azért is, mert a Wikipédiából Nolan személyiségét illetően nem sokra jutunk. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!