hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Megkönnyebbülés, hogy távozott" - a Liberty alapítójának volt munkatársa a Falwell-botrányról és Trump esélyeiről
Willem Griffioen és felesége évtizedek óta dolgoznak a legnagyobb amerikai keresztény egyetemnél
"Megkönnyebbülés, hogy távozott" - a Liberty alapítójának volt munkatársa a Falwell-botrányról és Trump esélyeiről

Trump többször ellátogatott a Liberty Egyetemre, de nem tekintette tanácsadójának az ifjabb Jerry Falwellt. ((Fotó: AP / Steve Helber))

2020. 09. 02.
Megrázta az egyik legnagyobb amerikai keresztény egyetemet volt elnökének és feleségének erkölcsi botránya. Ifj. Jerry Falwell menesztése azért is figyelmet keltett, mert kezdettõl nyíltan támogatta Trump elnököt. Az események kampányra gyakorolt hatásáról Willem Griffioen washingtoni politikai elemzõt kérdeztük, aki jól ismeri a Liberty Egyetemet: õ maga ott végzett, felesége pedig kutatóorvosként több mint egy évtizede az egyetem természettudományi karán tanít.

Magyarországra is eljutott a hír, hogy lemondott ifjabb Jerry Falwell, a baptista Liberty Egyetem elnöke, miután kiderült, feleségének éveken át kapcsolata volt egy fiatal férfival, akivel a házaspár utána közös üzleti vállalkozást is indított. Ezt a házaspár is elismerte, de a sajtóban megjelent további állításokat cáfolták. A leleplezések időzítése egybeesett az új egyetemi év kezdetével. Hogyan élték meg ezt a tanárok és diákok?

– Feleségem neurológusprofesszor, még az alapító, idősebb Jerry Falwell idején kezdett tanítani az egyetemen, a Teremtéskutatási Tanszék anyagait ő írta és állította össze. Én magam is nem csupán ott végeztem, hanem Falwell tiszteletes országos rádióműsoraiban is közreműködtem szerkesztőként. Régóta ismerjük tehát az intézményt, és nagyon tiszteljük, különösen az alapító munkásságát. Idősebb Jerry Falwell nagyon szerény életet élt, a baptista gyülekezetétől kapott lelkészi fizetést, de minden más tevékenységét, a televíziós szolgálatát, a könyvei bevételét az egyetem fejlesztése érdekébe állította. A közösségi pénzügyeket is egy csoport felügyelte. Nagyon komolyan vette az egyetem küldetését, hogy a bibliai világnézet mellett elkötelezett, értékvédő és az evangéliumot a társadalomban hirdető diákokat akarnak képezni, magas szakmai szinten. Hetente háromszor volt istentisztelet, közös ima az egyetemen, legalább hetente egyszer id. Jerry Falwell prédikált, így sikerült a hit egységét és az eredeti célkitűzések melletti kiállást megtartani az intézményben. A Liberty egyik különlegessége volt, hogy saját maga állíthatta össze a kurzusait, nem kellett külső alapítványok és magándonorok elvárásaihoz alkalmazkodni. Így az oktatás következetesen a bibliai világkép alapján, a legkorszerűbb tudományos eredmények figyelembevételével zajlott, legalábbis az alapító vezetése mellett.

Mi változott azóta, hogy a 2007-ben elhunyt alapító helyét fia vette át?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!