hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar sztárok, túlélt válságok: a nagy Barca-sztori
„MES QUE UN CLUB!”
Magyar sztárok, túlélt válságok: a nagy Barca-sztori

Fotó: AP / Joan Monfort

2020. 09. 02.
A Bajnokok Ligája elődöntőjében a Bayern Münchentől elszenvedett 8–2-es vereség, illetve a Messi jövője körüli bizonytalanság bizonyosan egy korszak végét jelenti az FC Bar­ce­lonánál. A katalán klubnál ez aligha lehet szokatlan: történetükben egymást követik a megoldandó válságok – már rögtön a legelső meccsük után úgy tűnt, meg is szűnnek.

A klub egyik legismertebb alapítójának Hans (vagy Kans) Gampert (Kampert) szokás tekinteni, aki 1899. október 22-én egy hirdetést adott fel egy helyi lapban ezzel a szöveggel: „Barátunk és társunk, Mr. Kans Kamper a Labdarúgó Szövetségtől, korábbi svájci bajnok, mérkőzéseket kíván rendezni Barcelonában, ezért kéri azokat, akik éreznek affinitást az említett sport iránt, lépjenek vele kapcsolatba kedden és pénteken este 9–11-ig”. A 22 esztendős svájci bankár édesapja üzletei miatt érkezett a spanyol városba, korábban pedig Franciaországban és Svájcban is rúgta már a bőrt. Felhívására 11-en válaszoltak, így bő egy hónappal később megalakult a klub a Solé Gimnáziumban. Első meccsüket egy angol kolónia ellen játszották, ahol 1–0-ra ki is kaptak Gamperék. Mivel amúgy is csak 10 emberrel tudtak kiállni és azok sem igazán focisták voltak – volt köztük például egy 47 éves sportlövő is –, a klub jövője máris megkérdőjeleződött a vereséget követően. Végül a frissen alapított FC Barcelona és az angol kolónia csapata egyesült 1899 decemberében, így a katalán csapat megmenekült – egyelőre.

Növekvő népszerűség

Ekkoriban még nem volt spanyol országos bajnokság, így Gamperék a katalán bajnokságban indultak, amit egyre többször meg is nyertek. Igaz, az első évtized ennek ellenére sem volt zökkenőmentes, többször fenyegette például csőd a csapatot, emiatt a tagok áldozatos hozzájárulásaira is nagy szükség volt. Valaki az első labdákat hozta ajándékba, más egészségügyi felszereléseket tudott adni, de olyan is akadt, aki a klub alapszabályának lefektetésével írta be magát a Barcelona történelemkönyvébe. 1909-re a Barcelonának már 6 ezer férőhelyes otthona volt, egy évvel később pedig megszületett az a csapatcímer is, ami kisebb változtatások mellett a mai napig a gránátvörös-kékek logója. Apropó, színek. A Barcelona már a kezdetektől ezekben a színű mezekben játszott, igaz, az elején még fehér nadrággal. 

a Barcelona a diktatúra­ellenesség, a nemzeti identitás és a demokrácia szimbólumává is vált. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!