hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Folytassa, Messi!

2018. 07. 26.
Tovább íródhat az argentin szappanopera – oh, Lionel, ne hagyj el, képes vagyok arra, hogy mindent megbocsássak – miután a ki-ki meccsen Argentína 2-1-re legyőzte Nigériát. Aki nem látta az Argentína–Nigéria meccset, annak gólösszefoglaló helyett elég a Maradonát mutató vágóképeket bejátszani: az első argentin gólnál látott kirobbanó örömtől a szunyókálástól és a kataton állapoton keresztül jutott el odáig az egykori világklasszis, hogy két kezének középső ujját kimutatva a díszpáholyból jelezze, mit érez a meccs végén. 

Vajon ez azt jelenti-e, hogy Argentína megtalálta a formáját és elindult, hogy ostrom alá vegye az egeket, vagy inkább az agónia azon szakaszába jutott, amikor a beteg hirtelen jobban lesz, azt nem lehet tudni. Ha tudják folytatni a felpörgést, akkor még sokra vihetik. Annak ellenére, hogy a vébé hírei már a meccsek kezdete előtt Argentína botrányairól szóltak. Kezdődött azzal, hogy az olasz bajnokság gólkirálya, az Inter játékosa, Icardi nem kapott meghívót az argentin válogatottba. Úgy hírlik, ennek pusztán az volt az oka, hogy nem tartozik Messi baráti körébe. Régen rossz, ha a válogatott keret összeállításánál nem a teljesítmény, hanem a baráti viszonyok döntenek. De ezen nagyon nincs mit csodálkozni, hiszen az argentin szövetségi kapitány már hónapokkal ezelőtt nyilatkozta, hogy Messi véleménye fog dönteni a csapat összeállításában, és talán ez a véleménye erősítette meg őt is a kapitányi székben.

A játékosuralom megmutatkozott az Izrael elleni, a vébé előttre lekötött meccs lemondásában is. Miután a palesztinok Messi-mezek elégetésével fenyegetőztek, a játékosok nyomására az argentin szövetség lemondta a Jeruzsálembe tervezett mérkőzést. A futballt meghódító marketing­világ hatására olyan képzet lengi körül a sztárjátékosokat, hogy aki jól focizik, az eleve jó ember is. Ez a felfogás az erkölcsi értéket a futballtudásból eredezteti. Bármilyen meghökkentő ez az állításunk, nagyon is létező jelenség: Messi egyenesen orákulum a szurkolók nagyobb része számára. Ha Maradona imádására valódi vallási kultusz jött létre, Messi imádása államvallás lesz Argentínában. A palesztinok zsarolása pedig arra épült, hogy Messi a béke és a szeretet embere, ő nem léphet pályára Izrael ellen. Az őket formázó ikonok dicsőségéért aggódó játékosok pedig a manipuláció tárgyai és eszközei lettek.

A labdarúgókról szóló történetek olyanok, mint a középkori szentek hagiográfiái, a történtektől függetlenül íródnak. Ebben a történetben a szurkolók körében kering egy történet, amelyben Messi fájlalja a meccs lemondását. Ezzel csak az a probléma, hogy ilyen interjú igazolhatóan nem született.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!