hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szelfiző telefonzombik és letaposott pipacsmezők
A Z generáció utazási szokásai
Szelfiző telefonzombik és letaposott pipacsmezők

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 02.
„Vigyázat, telefonzombik!” – figyelmeztet egy tábla Stockholmban. Ezen pedig már meg sem lepődünk a mai világban, hiszen a városok látképéhez lassan hozzátartoznak a telefont nyomkodó járókelők az utcákon.

Ahogy Salamon is írja a Prédikátor könyvében: „Egyik nemzetség elmegy, és a másik eljő”. Ez a mostani nemzedék azonban egy állandóan világító kijelzővel és örökösen bedugott füllel jött el.

A Z generáció – McCrindle generációs szakértő elmélete és kutatásai alapján – azok a fiatalok, akik 1995 és 2010 között születtek. Ők az első globális nemzedék, akiket már nem korlátoz se a tér, se az idő a kapcsolattartásban. Ez a nemzedék hozzá van szokva, hogy bárkit, bárhol és bármikor el lehet érni. Mivel ma pár pillanatok alatt kapcsolatba lehet lépni Norvégiában, Amerikában vagy Ausztráliában élő emberekkel, a fiatal generáció tagjait ugyanazok a hatások érik világszerte: ugyanazokat a ruhamárkákat viselik, ugyanazokban az éttermekben ebédelnek, és ugyanazokra a helyekre utaznak el. 

A fiatalokat többé már nem kizárólag családjuk, barátaik és ismerőseik befolyásolhatják, hanem olyan ismeretlen személyek, akik látszólag azt az életet élik, amit mindenki szeretne. Az influencerek lehetnek olyan színészek, énekesek, vagy más sztárok, akik foglalkozásukból adódóan váltak ismertté, de vannak olyan átlagemberek is, akik megosztják magánéletüket a világhálón, és ezáltal válnak híressé. Ha egy influencer például elmegy nyaralni egy eldugott helyre, és ezt megosztja a közösségi oldalain, hirtelen az összes követője kedvet kap, hogy odautaz­zon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!