hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Az arabok elfogadhatják a zsidó Jeruzsálemet” - interjú Dore Gold izraeli diplomatával
Hosszú út vezetett az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodásig
„Az arabok elfogadhatják a zsidó Jeruzsálemet” - interjú Dore Gold izraeli diplomatával

Az izraeli és az emírségekbeli delegáció tagjai az abu-dzabi repülőtéren. (Fotó: AP / Nir Elias)

2020. 09. 02.
Hosszú út vezetett az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodásig – állítja Dore Gold izraeli diplomata, aki személyesen is részt vett a folyamatban. A volt ENSZ-nagykövet szerint más országok is követhetik a példát, ha eldöntik, hogy Iránnal vagy Izraellel szeretnének együttmûködni a jövõben. „Egyszerre a kettõ nem megy” – mondta lapunknak Gold.

A héten az EL-AL különjáratával Abu-Dzabiba érkezett az első közös hivatalos izraeli–amerikai delegáció. Ezt a történelmi lépést azonban hosszú folyamat előzte meg, amelynek Ön is részese volt. Mi történt eddig a színfalak mögött?

– 2013 környékén felmerült az, hogy hol legyen a központi irodája a megújuló energiával foglalkozó nemzetközi szervezetnek. Két jelentkező volt, Berlin és az Emírségek, közöttük szavazással kellett dönteni. Az Emírségekből titokban megkeresték az izraeli külügyminisztériumot, amelynek akkor én voltam a főigazgatója, hogy támogatnánk-e a jelöltségüket. Beleegyeztünk, de azt kértük, hogy mivel nincs nagykövetségünk Abu-Dzabiban, ezért nyithassunk egy izraeli képviseletet ott. Ezt az irodát én nyitottam meg 2015-ben. Bár ennek nem volt diplomáciai státusa, mégis nagy előrelépést jelentett a kapcsolatok enyhítése felé. 

A kis kereskedelmi irodához képest mégis egészen más szint a mostani bejelentés a diplomáciai kapcsolatok teljes körű felvételéről. A Trump-féle béketerv hozta meg az áttörést?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!