Hetek Univerzum
Jeruzsálemet csak Izrael tudja megmenteni
Interjú Dore Gold volt izraeli ENSZ-nagykövettel

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Jeruzsálemet csak Izrael tudja megmenteni
Interjú Dore Gold volt izraeli ENSZ-nagykövettel
2017. 12. 21.
A Jerusalem Center for Public Affairs szervezet igazgatóját, volt izraeli diplomatát  az amerikai béketervről és Jeruzsálem státuszáról kérdeztük. (2017. 12.22.)

Dore Gold államférfi, diplomata. Több miniszterelnök külpolitikai főtanácsadójaként szolgált. Az első Netanjahu-kormány idején Izrael ENSZ-nagykövete volt. Számos történelmi jelentőségű béketárgyaláson vett részt, már az 1991-es madridi béke­konferencián részt vett. Nevéhez fűződik az 1997-es Hebron-jegyzőkönyv végleges változatának megszövegezése, és jelen volt a Bill Clinton közvetítésével rendezett Wye River-i konferencián, 2003-ban pedig Ariel Saron megbízásából részt vett az akabai csúcstalálkozón, ahol George W. Bush közvetített az izraeliek és a palesztinok között. Számos könyv szerzője, a Harc Jeruzsálemért című műve magyarul a Hetek-könyvek sorozatban jelent meg 2011-ben.

Mielőtt Trump elnök bejelentéséről beszélnénk, tisztázzuk, mi ma Jeruzsálem nemzetközi jogi státusa?

– Az 1947-es felosztási döntésben az ENSZ-re hárult a feladat, hogy védelem alá vonja Jeruzsálemet. Sajnos azonban a világszervezet a kisujját sem mozdította, hogy érvényt szerezzen a saját határozatának. Ezért Izrael kénytelen volt levonni a következtetést, miszerint az ENSZ Jeruzsálemmel kapcsolatos döntése, a város nemzetközi ellenőrzés alá történő rendelése érvénytelen, amint azt az akkori miniszterelnök, David Ben Gurion 1948-ban be is jelentette. Azóta Izrael védelmezi a Szent Várost, és amikor 1967-ben egy újabb ellenséges támadás érte Izraelt, sikerült felszabadítani és egyesíteni a várost. A ko­rábban jordániai oldalon lévő környező városrészeket is izraeli joghatóság elá rendeltük. Az izraeli érvelés sze­rint a zsidó állam az egyetlen felelős erő, amely garantálni tudja minden vallás számára a szabadságot Jeruzsálemben.

Tehát a jelenlegi jogi helyzet alapja – a nemzetközi közösség szempontjából – az 1947-es ENSZ-döntés?

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!