Szerbia és a muszlim többségű Koszovó is nyit Izrael felé
Történelmi megállapodást kötött a két ország, melynek a zsidó állam elismerése és nagykövetség-költöztetés is részét képezi
Szerbia és a muszlim többségű Koszovó is nyit Izrael felé

Forrás: Youtube/WhiteHouse.Gov

2020. 09. 07.
Aleksandar Vucic szerb elnök a héten Washingtonba látogatott, hogy egy Amerika által tető alá hozott egyezményt írjon alá Avdullah Hotival a leszakadt szerb régió, Koszovó elnökével. Az egyezményt, ami segített a két balkáni riválist közelebb hozni egymáshoz és Izraelhez, hatalmas diplomáciai sikerként könyvelték el Washingtonban. A muszlim többségű Koszovó többek között beleegyezett, hogy elismerje Izrael államát, míg Szerbia Amerika nyomdokain ígéretett tett nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetésére.  

"Szerbia és Koszovó elkötelezte magát a gazdasági kapcsolatok rendezése mellett"

- fogalmazott az eseményt követő sajtótájékoztatón az amerikai elnök. Hozzáfűzte, hogy "a gazdaság összehozhatja az embereket". Egyúttal történelmi jelentőségűnek is minősítette az elvi megállapodást.

Az Ovális Irodában tartott sajtótájékoztatón Vucic az amerikai elnököt dicsérte a közvetítésért, kijelentve: Trump "remek munkát végzett". Egyúttal meg is hívta Trumpot Szerbiába.

Az amerikai elnök bejelentette azt is, hogy Belgrád - összhangban az amerikai politikával - szintén áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Jerusalem
Jeruzsálem, Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Az elnöki sajtókonferenciát követően Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó és Trumpnak a szerb-koszovói tárgyalásokkal foglalkozó különmegbízottja, Richard Grenell külön tájékoztatót is tartott az újságíróknak. O'Brien leszögezte:

a mostani megbeszélés kifejezetten csak a gazdasági kapcsolatok normalizálására összepontosított, de remélhetőleg ennek nyomán megkezdődhet a politikai kapcsolatok rendezése is.

 

Grenell elmondta: személyesen is folyamatos és szoros kapcsolatban állt az Európai Unió tisztségviselőivel a szerb-koszovói megállapodás ügyében. A Fehér Ház eddig is tájékoztatást adott Németország és Franciaország nemzetbiztonsági tanácsadóinak a tárgyalásokról, és ugyanígy tájékoztatja majd őket a mostani megállapodás részleteiről is. Hangsúlyozta: a két ország gazdasági viszonyának rendezése lehetőséget teremt az amerikai és az európai vállalatoknak, hogy megjelenjenek a szerb és a koszovói gazdaság különböző ágazataiban, beleértve az energetikát, vízügyet, útépítést vagy a bányászatot is.

Robert O'Brien közölte: az Egyesült Államok világossá tette Kína, Oroszország, Irán és mások számára is, hogy az amerikai választási folyamatba történő esetleges beavatkozásért számolniuk kell a következményekkel. Hozzátette: nehéz felmérni, hogy milyen hatásuk lehet a külföldi befolyásolási kísérleteknek. Mint mondta, e befolyásolásban egyelőre Kína a legaktívabb.

Vucic és Hoti csütörtökön kezdett tárgyalásokat, amelyeknek a Fehér Ház adott otthont. Richard Grenell fogadta a két vezetőt. Grenell korábban többször is járt a térségben, és egyeztetett a helyi vezetőkkel.

Az Egyesült Államok mindig is a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok rendezését szorgalmazta, álláspontja szerint ugyanis ez alapozhatja meg a későbbi politikai megállapodásokat. Grenell korábban többször is hangoztatta, hogy Washington - Párizzsal és Berlinnel összhangban - a megbékélés folyamatát két szakaszban képzeli el:

az aktív amerikai részvétellel történő gazdasági normalizálás után következne a politikai megállapodás az Európai Unió égisze alatt.

 

Pár nappal Szerbia és Koszovó bejelentése után Malawi frissen beiktatott elnöke, az evangéliumi keresztény Lazarus Chakwera, bejelentette, első Afrikai országként diplomáciai irodát tervez nyitni Jeruzsálemben.

(Hetek/MTI/Times of Israel)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!