hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb nagykövetségek Jeruzsálemben
Költöznének

2018. 05. 17.
Az izraeli miniszterelnök reményei szerint nem az Egyesült Államok és Guatemala lesz az egyetlen, amely áthelyezi nagykövetségét a főváros­ba. Most összeszedtük azokat az or­szágokat, amelyek felvetették a Jeruzsálembe költözés lehetőségét.

A palesztinbarát diplomácia teljes gőzzel azon dolgozik, hogy lebeszélje a világ országait arról, hogy akár csak fontolóra vegyék Jeruzsálem Izrael fővárosaként történő elismerését vagy a külképviseletük áthelyezését. A nagy nyomás ellenére még mindig van minden kontinensen egy pár ország, amely szemben úszik az árral. Íme:

A keresztény, a jóbarát és a mintadiák

Az Egyesült Államok bejelentését követően Guatemala volt az első, amely ígéretet tett a nagykövetségének Jeruzsálembe történő áthelyezésére. Azóta a dél-amerikai ország már meg is nyitotta kicsiny, de annál jelentősebb külképviseletét az izraeli fővárosban. A sokak számára váratlannak tűnő döntés hátteréről egy hónappal ezelőtt írtunk (Hetek, 2018. március 29. Miért éppen Guatemala?). Guatemala és Izrael történelmi kapcsolata, mondhatni barátsága egészen a zsidó állam 70 évvel ezelőtti megszületéséig nyúlik vissza, amikor 1947-48-ban Dr. Jorge Garcia Granados guatemalai ENSZ-nagykövet kulcsszerepet játszott abban, hogy meggyőzze a latin-amerikai országokat az ENSZ ominózus 181-es határozata melletti voksolásról. A diplomáciai közbenjárás olyannyira jól sikerült, hogy számos izraeli vezető és szakértő úgy véli, a guatemalai lobbi nélkül lehet, hogy teljesen máshogy alakul a történelem a modern kori Izrael állam megszületését illetően.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!