Tetemes jóvátételt fizet Szudán, Trump kész levenni a terrortámogatók listájáról
Médiaértesülések szerint az afrikai ország nagyon közel áll ahhoz, hogy normalizálja kapcsolatait Izraellel
Tetemes jóvátételt fizet Szudán, Trump kész levenni a terrortámogatók listájáról

Abdalla Hamdok, az átmeneti kormány elnöke(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 10. 20.
Kész levenni Szudánt a terrorizmust támogató államok listájáról - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren Abdalla Hamdok szudáni kormányfővel folytatott üzenetváltása során, miután az afrikai ország bejelentette, óriási összeggel támogatja a terror amerikai áldozatait. Többen úgy sejtik, Szudán a nagyon közeli jövőben Izraellel is helyreállíthatja viszonyát.

"Csodálatos hír! Az új szudáni kormány, amely igazi előrehaladást ért el, beleegyezett, hogy 335 millió dollárt fizessen a terrorizmus amerikai áldozatainak és családtagjaiknak. Amint a pénzt átutalják, leveszem Szudánt a terrorizmust támogató államok listájáról" - írta Donald Trump a Twitteren.

Abdalla Hamdok azonnal válaszolt, szintén a Twitteren.

"Nagyon köszönöm, Trump elnök úr! Eljutottunk oda, hogy megszabaduljunk a kimúlt rendszer súlyos örökségétől"

- írta a szudáni politikus, aki Omar el-Besir szudáni elnök és 30 esztendeig tartó rendszerének 2019-ben történt bukása óta átmeneti kormány élén irányítja az országot.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója szeptemberben számolt be először arról, hogy Washington és Kartúm megállapodástervezetről tárgyal, amelynek célja, hogy Szudán kárpótlást fizessen az al-Kaida terrorszervezet dzsihadistái által 1998-ban a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség ellen elkövetett terrortámadás áldozatainak és családtagjaiknak. A terrorakciók több mint 200 halálos áldozatot követeltek.

Szudán az 1990-es években átmeneti időre ugyan, de rejtegette Oszama bin Ladent, az al-Kaida azóta likvidált vezetőjét is.

A kártérítésről és annak összegéről egy amerikai bíróság döntött. A summát a kartúmi kormányzat egy alapba fizeti be majd. Pompeo külügyminiszter szeptemberben azt jelezte, hogy mindez nagy valószínűséggel még október vége előtt megtörténik.

Szudán 1993 óta volt az Egyesült Államokban a terrorizmust támogató államok listáján, s ez a gyakorlatban gazdasági szankciókat is jelentett. A Besir-rendszer bukása után az amerikai kormányzat óvatosan nyitott Kartúm felé, és Pompeo a szenátushoz intézett egyik tájékoztató levelében azt írta, hogy az Egyesült Államoknak "egyedülálló és széleskörű lehetőségei vannak" a szudáni átmeneti kormány támogatására.

John Prendergast, az afrikai háborús bűnösöket felkutató és korrupciós eseteket feltáró The Sentry (Az őrszem) nevű amerikai politikai szervezet vezetője hétfőn arra szólította fel az amerikai kongresszust, hogy fogadjon el törvényt "Szudán szuverén immunitásának helyreállítására, és vessen véget (Szudán) páriaállamként való kezelésének".

Történelmi normalizációs egyezményt írhat alá a következő napokban Szudán Izraellel, jelentette a Walla News izraeli hírportál. Az értesülést egyelőre még nem erősítették meg, azonban a Times of Israel portál a témában idézett egy vezető szudáni iszlám klerikust, Abdel-Rahman Hassan Hamedet, aki támogató fatvát adott ki a békekötéssel kapcsolatban:

"Az iszlám nézőpontjából az itt releváns kifejezések a szulh (egyezmény vagy tűzszünet) és a szálám (béke). Általános alapelvként nem szerepel az iszlámban szembenállás az Izraellel kötött szulhhal vagy szálámmal kapcsolatban. Ellenkezőleg a szulh és a szálám olyan erények, amit ki kell érdemelni."

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!