hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Választási trükközés demokrata módra

Az Egyesült Államokban elképzelhetetlen a választási csalás, legalábbis az eredményt potenciálisan befolyásoló mértékben, állítják liberális oldalon, valahányszor az ellentétes politikai táborhoz tartozók részéről aggályok merülnek fel a voksolás tisztaságával kapcsolatban. Pedig, ha fontos a választás intézményének integritása, akkor kell, hogy legyen igény annak biztosítására, amibe a vádak megalapozottságának vizsgálata is beletartozik.

Lehet-e még republikánus elnöke Amerikának?

Bár a főáramú média úgy gondolta, az alkotmányos rendszer fölé helyezheti magát azzal, hogy Joe Bident kiáltotta ki elnöknek, ez nem ilyen egyszerű. Ugyanakkor a republikánusok helyzete sem az, mert ha most hagyják magukat, könnyű­szerrel örök vesztes pozícióba ragadhatnak.

Belföld

Milyen hatásai lehetnek az amerikai elnökválasztásnak a hazai belpolitikára?

A világ minden országában feszült figyelemmel követték nyomon az amerikai elnökválasztási kampányt, majd a szavazatszámlálások eredményeit. Nem véletlenül: az amerikai elnök személye az egész világ politikájára, gazdaságára hatással van, így Magyarországéra is.

Nemzeti függetlenség kontra uniós források: magyar–lengyel szankcióharc

Miközben Európát minden eddiginél komolyabban sújtja a koronavírus-járvány, továbbra is zajlik az a jogállamisági vita, amelyen keresztül Brüsszel szankciók belengetésével utasítaná rendre a renitens tagállamokat: Lengyelországot és Magyarországot.

„Az anya nő, az apa férfi”: mi áll az alaptörvény-módosítás hátterében?

Nem a kormány folytat kultúrharcot, hanem a progresszív baloldal, amikor el akarja törölni azokat az értékeket, amelyekre a zsidó–keresztény civilizáció épül – mondta a Heteknek Vejkey Imre, a Parlament Igazságügyi Bizottságának elnöke az Alaptörvény módosítása kapcsán.

Nem tartják elegendőnek a kormány vírusvédelmi intézkedéseit, szigorítanának a pedagógusok

A COVID-járvány elleni védekezés érdekében a közép- és felsőoktatásban is digitális oktatásra tértek át a kormány döntése nyomán – ám az óvodákban és általános iskolákban ez egyelőre nem történt meg. A pedagógusok szerint ez így félmegoldás.

Hit és értékek

Amerikai tájkép csata után – beszélgetés Michael L. Brown amerikai publicistával

Az elnökválasztás csak egy csata az Egyesült Államok és a világ jövőjéért folytatott hosszú háborúban – állítja Michael L. Brown rádiós műsorvezető-publicista, aki magát „ellenkulturális forradalmárnak tartja.

HÁTTÉR

Életmentő segítség - Tanácsadással és örökbefogadással a magzatvédelemért

Aki eltökélt, az így is, úgy is keresztülviszi az abortuszt, de a bizonytalanoknál életmentő lehet a tanácsadás, márpedig ők elég sokan vannak – derül ki védőnőkkel folytatott beszélgetéseinkből.(2020.11.13. (XXIV/46) )

Migránsvita: Olaszország válaszút előtt

Kontraproduktív lehet a beván­dorlási vitában a Matteo Salvini volt olasz miniszterelnök-helyettes ellen indított bírósági ügy. Ha sikerül bizonyítani, hogy mindenben a népakaratnak megfelelően járt el, és nem sértett nemzetközi jogot, újra labdába rúghat a következő választáson.

Jó-e nekünk, ha a Mesterséges Intelligencia dönt?

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos geopolitikai aggodalmak eddig leginkább pusztító háborúkat vetítettek előre. A technológia fejlődése azonban jóval több területet érint a kémkedéstől a szervezett bűnözésen át etikai vitákig – könnyen felforgatva a világ jelenlegi berendezkedését.

KÁVÉSZÜNET

Miért nem jó irigynek lenni?

November második hetét tapossuk, közeledik a hála­adás ünnepe. Ez a több száz éves amerikai tradíció méltatlanul bújik meg a hazánkat is meghódított Halloween-kultusz árnyékában; pedig kapcsolatainkra és lelki egészségünkre maradandó pozitív hatást fejtene ki, ha társadalmunk jobban elsajátítaná a hála kultúráját.

A szezon ízei: süssünk-főzzünk idénytermésekből

Az időjárás hidegebbre fordul, és hamar sötétedik, az aktuális rendeletek értelmében a legtöbb időt otthonunkban kell töltenünk. Minden körülmény összejátszik, hogy nekiálljunk a konyhában tevékenykedni – a frissen készülő étel illata minden bizonnyal lakhelyünk hangulatát is barátságosabbá teszi.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!