hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzeti függetlenség kontra uniós források: magyar–lengyel szankcióharc
Milyen ára lehet a jogállamiságnak?
Nemzeti függetlenség kontra uniós források: magyar–lengyel szankcióharc

Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar miniszter­elnök. Ők vannak célpontban.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 11. 12.
Miközben Európát minden eddiginél komolyabban sújtja a koronavírus-járvány, továbbra is zajlik az a jogállamisági vita, amelyen keresztül Brüsszel szankciók belengetésével utasítaná rendre a renitens tagállamokat: Lengyelországot és Magyarországot.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

A nemzetközi és ezzel együtt az uniós jogra is jellemző, hogy a jogsértések esetén meghatározott szankciókat csak elvétve alkalmazzák. Ez egyrészt ezeknek a normáknak a természetéből adódik, ugyanis ritkán tartalmaznak valódi büntetéseket. Másrészt viszont jogpolitikai, diplomáciai indokai is vannak a következmények gyakori elmaradásának. 

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
Ursula von der Leyen(jobbra), a bi­zot­­tság elnöke bejelentette, megvédi az Európai Unió alapértékeit. (Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

Az Európai Unió ezen a helyzeten szeretne változtatni. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már megválasztását megelőzően bejelentette, hogy meg fogja védeni a jogállamiságot, mivel az a közösség egyik kiemelt értéke, melyet az alapító szerződések is védelemben részesítenek. Az ezzel kapcsolatos intézkedések főként Magyarországot és Lengyelországot, az EU fekete bárányként számontartott tagországait fenyegették. Korábban mindkét országgal szemben megindult az Európai Unióról szóló szerződés (Eusz.) 7. cikke szerinti eljárás, ám ezt a jogintézményt a Parlament egy lényegesen szigorúbb szankciókat tartalmazó metódusra szeretné cserélni. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!