Elzárhatják a csapokat: mégis jogállamisághoz kötik majd az uniós forrásokat
Megállapodásra jutottak az EU-mentőcsomag politikai feltételrendszeréről
Elzárhatják a csapokat: mégis jogállamisághoz kötik majd az uniós forrásokat

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 05.
Az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak az unió költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről - közölte az uniós tanács csütörtökön.

A nyilatkozat szerint az új mechanizmus lehetővé teszi az uniós költségvetés védelmét, amennyiben megállapítást nyer, hogy

a jogállamiság elveinek megsértése egy tagállamban befolyásolja vagy súlyosan veszélyezteti az uniós források hatékony és eredményes felhasználását.

A politikai feltételrendszer a következő többéves pénzügyi keret, valamint a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó intézkedéscsomag részét képezheti.

A nyilatkozatban Michael Clauss, Németország brüsszeli uniós képviseletének vezetője a megállapodást "fontos mérföldkőnek" nevezte a következő hosszú távú uniós költségvetés és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó csomag szempontjából. Szavai szerint nincs vesztegetni való idő, meg kell kezdeni a mentőcsomag felhasználását, ugyanis már a világjárvány második hulláma sújtja a tagállamokat.

Az Európai Parlament tárgyalódelegációja nevében Petri Sarvamaa finn néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő sajtótájékoztatóján kijelentette:

sikerült biztosítani a kapcsolatot az uniós források felhasználása és a jogállamiság tiszteletben tartása között.

Az Európai Unió először hoz létre mechanizmust, amely lehetővé teszi olyan kormányok finanszírozásának felfüggesztését, amelyek nem tartják tiszteletben az európai értékeket, köztük a jogállamiságot. Az új mechanizmus nemcsak akkor lesz alkalmazható, ha az uniós forrásokkal közvetlenül, korrupció, csalás vagy adócsalás útján visszaélnek.

A jogállamiság helyzetét az uniós szerződésekben rögzített valamennyi érték - például a szabadság- és az emberi jogok, beleértve a kisebbségek jogait is, a demokrácia, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének - összefüggésében vizsgálják majd. Az uniós költségvetést védő mechanizmus a jogállamiság megsértésének vagy veszélyeztetésének egyedi eseteitől a szisztematikus jogsértésekig alkalmazható lesz.

Eider Gardiazábal Rubial spanyol szocialista EP-képviselő, az uniós parlamenti tárgyalódelegáció nevében kijelentette,

a jogállamiságot nem tisztelő tagországok azt kockáztatják, hogy elveszítik hozzáférésüket az uniós forrásokhoz.

A mechanizmus ugyanakkor biztosítja, hogy az uniós források végső kedvezményezettjeit ne büntessék kormányaik jogsértése miatt. A jogosult támogatottak továbbra is hozzáférnek majd az uniós pénzeszközökhöz, még akkor is, ha országuk esetében a politikai feltételrendszer működésbe lép - közölte.

A képviselő elmondta, hogy a jogállamiság megsértésének vagy veszélyeztetésének kockázata esetén az uniós intézmények 7-9 hónap leforgása alatt fogadhatnak el intézkedéseket egy tagállammal szemben.

Az Európai Bizottság, miután megállapította a jogsértés fennállását, javaslatot tehet a mechanizmus elindítására. A tanácsnak egy - kivételes esetekben három - hónap áll majd rendelkezésre, hogy minősített többséggel elfogadja a javasolt intézkedéseket.

A megállapodást még az uniós tagállamoknak, valamint az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának, majd pedig az EP plénumának is el kell fogadnia.

Hazai reakciók

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Facebook-oldalán közzétett üzenetében hangsúlyozta, a jogállamiságnak nincs általános definíciója, vagyis, ha ehhez a nem egyértelműen definiált fogalomhoz kötnék az uniós pénzek kifizetését, akkor az egyenlő lenne a politikai zsarolás intézményesítésével.

A brüsszeli fejekben lekapcsolták a villanyt, ugyanis a világjárvány közepén az EP számára az elmúlt három hétben az volt a legfontosabb, hogy az EU-s pénzeket a jogállamisághoz kösse - fogalmazott a képviselő.

Az uniós tagálamok állam- és kormányfői nyáron kötött megállapodásának a megtorpedózása az, amit most az Európai Parlament erőltet. Mindez hazárdjáték, ugyanis mindenki számára elfogadható megállapodás hiányában nem lesz uniós költségvetés, sem helyreállítási alap - emlékeztetett Hidvéghi Balázs.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője üzenetében úgy fogalmazott: vége Orbán Viktor "zsarolásának".

"A haveroknak juttatott milliárdok, hatalom által megszállt igazságszolgáltatás, független média elleni támadás, ezek mind olyan ügyek, amelyek miatt meg lehet majd vonni az uniós forrásokat"

- írta Dobrev.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője Twitter-üzenetében úgy értékelte, az Európai Unió lépést tett a tekintélyelvűség ellen.

Új mechanizmust hoz létre, amely az uniós kifizetéseket a jogállamisági feltételekhez köti, összekapcsolja a forrásokat az uniós értékekkel - tette hozzá.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében fontos eredménynek nevezte, hogy a jogállamiságot védő uniós mechanizmus folyamatának elindításához nem lesz szükség egyhangúsághoz, "tehát egyetlen uniós tagállam sem fogja tudni zsarolni az európai közösséget".

Orbán Viktor és kormánya "szorulni fog, ha továbbra is folytatja Európa-ellenes és végletekig korrupt" politikáját - tette hozzá a szocialista képviselő.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!