hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jogállamiság próbája: politikai zsarolás vagy a demokrácia védőbástyája?
Ki nevet a végén európai módra
A jogállamiság próbája: politikai zsarolás vagy a demokrácia  védőbástyája?

Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek videókonferenciáján, a Karmelita kolostorban.(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

2020. 11. 26.
Politikai furkósbot a migrációt ellenző országok büntetésére vagy minimális, objektív feltételrendszer az EU-s pénzek ellenőrzésére? – hangzik a dilemma, amivel az Európai Unió jogállamisági mechanizmusa kapcsán szembesülünk. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Orbán Viktor lengyel kollégájával együtt magára rántotta az európai népharagot, miután bejelentette, hogy a jogállamisági mechanizmus (az uniós pénzek jogállami feltételhez kötése) 
miatt megvétózza az EU hétéves költségvetését és a hozzákapcsolt járványügyi mentőcsomagot. 

A vitában keverednek a politikai, pénzügyi, valamint uniós jogi elemek, és a tisztánlátást nem segíti, hogy amíg a hazai ellenzék egy része megváltoztathatatlan dokumentumról beszél (Donáth Anna momentumos EP-képviselő az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy fogalmazott, hogy a jogállamisági mechanizmus már el lett fogadva, a magyar kormányfő ezt nem tudja visszamenőleg megvétózni), a kormányoldal azzal érvel, hogy a javaslat nem bír még jogi kötőerővel. Ha ez nem lenne elég, akkor az Európai Bizottság részéről olyan nyilatkozatok hangzanak el, mint Helena Dalli egyenlőségi biztosé, aki belengette, hogy a jogállamisági feltételrendszert úgy kellene kialakítani, hogy azok a tagállamok ne kapjanak pénzt, amelyek megsértik a LMBT-jogokat.   

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!