hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyorsít a bábel-expressz: éleződik az euroföderalisták és a szuverenisták harca
Gyorsít a bábel-expressz: éleződik az euroföderalisták és a szuverenisták harca

Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban. Az euró birodalmi hatalompénzként működik.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 01. 06.
A brexit megvalósulása történelmi igazságtétel is Margaret Thatcher egykori konzervatív brit kormányfő Európa-politikája irányában, aki a nemzetek fölötti egyesült Európa létrehozásának víziójával szemben mindvégig a szuverén nemzetek együttműködésén nyugvó Európa (a „nemzetek Európája”) koncepcióját támogatta.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Thatcher történelminek számító 1988-as bruges-i beszéde, amiben határozottan ellentmondott az európai szuperállam vágyát dédelgető francia–német tengely mélyebb integrációt célzó törekvéseinek, ma még elevenebben cseng:„Egy sikeres Európai Közösség fölépítésének legjobb módja a független, szuverén államok közötti önkéntes és aktív együttműködés.  A nemzetállami létezés háttérbe szorításával és a hatalomnak egy európai konglomerátum központjába koncentrálásával próbálkozni messzemenően rombolná és veszélyeztetné az elérni kívánt (közös) céljainkat. Európa pontosan azért lesz erősebb, mert benne van Franciaország, mint Franciaország, Spanyolország, mint Spanyolország, Nagy-Britannia, mint Nagy-Britannia, mindegyikük a saját szokásaival, hagyományaival és identitásával. Oktalanság lenne megpróbálni belekényszeríteni őket valamiféle elvont, általános európai entitás fantomképébe… Igencsak ironikus, hogy pont, amikor azok az országok, mint például a Szovjetunió, amelyek megpróbáltak mindent központilag működtetni, azt tanulják, hogy a siker a hatalomgyakorlásnak és a döntéshozatalnak a központból az alsóbb szintekre való delegálásától függ, az (Európai) Közösségben egyesek jól láthatóan éppen az ellenkező irányba akarnak elmozdulni. Nagy-Britanniában mi nem azért szorítottuk sikeresen korlátok közé az államhatalom határait, hogy ezeket most meg európai szinten lássuk újra ránk kényszerítve egy európai szuperállam Brüsszelből gyakorolt új dominanciája révén.”

A metodista keresztény családi hátterű Margaret Thatcher életrajzi könyvében „A Bábel-expressz” címet adta az Európai Közösséggel (az EU elődjével) foglalkozó fejezetének, a bábeli torony építésében megtestesült egykori istentelen birodalomszervezési kísérletre utalva. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!