hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Hogyan él kormányzati pozícióival az RMDSZ?

A román szélsőségeseket lecsendesítheti, a magyar közösség szemében pedig erősítheti legitimitását az RMDSZ, amennyiben sikereket ér el kormányzati pozíciókban. Az új kabinetnek megvan az esélye a stabilitás megteremtésére, ám a román belpolitikában még mindig az a biztos, hogy semmi sem biztos.

Európa „Amerika utáni” időszámítása: tud-e nagyhatalmi pólus lenni a világszínpadon?

Az európai integráció a brit kilépésről szóló népszavazás és az euroszkeptikus pártok 2016-os választási sikerei után megingott. A projektbe a frissen megválasztott Emmanuel Macron lehelt új életet 2017-ben a Sorbonne-on tartott beszédével. Párizs vezetésével Európa „Amerika utáni” időszámításba kezdett, és egyre inkább saját jogú nagyhatalmi pólusként határozza meg szerepét a világszínpadon.

Zendülés a Capitoliumon

Donald Trump még karácsony előtt, december 20-án Twitter-üzenetben hívta tömegével a támogatóit Washingtonba január 6-ára, arra a napra, amikor a Kongresszus együttes ülésének az alkotmány alapján hitelesíteni kell az elnökválasztás eredményét.

Belföld

Alkohol, dohányzás és kábítószer: a magyar fiatalok még mindig az élbolyban vannak

2010 után mind európai, mind hazai viszonylatban csökkenés mutatkozott a tinédzserek körében a különböző szerek használata terén. Ezzel együtt alkohol, dohányzás és kábítószer-fogyasztás tekintetében a magyar fiatalok még mindig az élbolyban vannak, hűen leképezve a felnőtt magyar társadalmat.

Gyorsít a bábel-expressz: éleződik az euroföderalisták és a szuverenisták harca

A brexit megvalósulása történelmi igazságtétel is Margaret Thatcher egykori konzervatív brit kormányfő Európa-politikája irányában, aki a nemzetek fölötti egyesült Európa létrehozásának víziójával szemben mindvégig a szuverén nemzetek együttműködésén nyugvó Európa (a „nemzetek Európája”) koncepcióját támogatta.

Hit és értékek

Az izraeli űrkutatás atyjának könyve katonai és földön kívüli titkokról

Nagy feltűnést keltett tavaly év végén az izraeli űrkutatási program egykori vezetőjének, Haim Eshednek a nyilatkozata, amelyben azt állította, hogy több ország – köztük az Egyesült Államok és Oroszország – már évtizedek óta kapcsolatban áll idegen civilizációk képviselőivel. Most elolvastuk Eshed professzor új könyvét.

A kiátkozott Luther: 500 éve nem vonták vissza az ítéletet

500 évvel ezelőtt, 1521. január 3-án adta ki X. Leó pápa azt a bullát, amelyben a frissen elindult reformáció vezetőjét, Luther Mártont kiközösítette a római katolikus egyházból és a legsúlyosabb büntetés alá vetette, egyházi átokkal sújtotta, követőivel együtt. Elgondolkodtató, hogy miközben például Galilei egyházi elítélését 1992-ben Róma visszavonta, a Luther elleni ítéletet nem bírálták felül és mindmáig nem vonták vissza.

Kedves Olvasó!

A 2021-es év beköszöntével kezdetét vette egy új évtized, amely szinte minden bizonnyal még nagyobb kihívások és még komolyabb döntéshelyzetek elé állít bennünket. Az elmúlt év nehézségei ellenére a Hetek számára 2020 is bőven adott okot a hálára. 

HÁTTÉR

A United 23 éves sztárja már most többet tett a gyermekéhezés felszámolásáért, mint a legtöbb politikus

A 23 esztendős Marcus Rashfordnak minden esélye megvan arra, hogy a Manchester United és az angol nemzeti válogatott legendái közé emelkedjen. Őt azonban legalább ennyire érdekli, hogy az Egyesült Királyságban egyetlen gyermeknek se kelljen üres hassal lefeküdnie.(2021.01.08.)

Hamarosan keresztény nemzet lesz Irán?

A mindennapos terrorral Irán vezetése elérte ugyan, hogy hatalmát belülről lehetetlen megdönteni, viszont a társadalom mindinkább a reményvesztettség állapotába csúszik. Ez pedig egyre nagyobb teret nyit a keresztény hit számára. Dr. Hormoz Shariat nemrégiben magyarul is megjelent, A nagy iráni ébredés című könyvében azt állítja, hogy Irán hamarosan keresztény nemzet lesz.

KÁVÉSZÜNET

Chick-fil-A: egy keresztény gigavállalat, ami vasárnapokat a pihenésnek és az Úrnak szenteli

Ahogy Kanye West is megénekelte: a Chick-fil-A vasárnaponként bezár. Amerika egyik legsikeresebb gyorséttermi láncának vezetője az évtizedek során egyszer sem volt hajlandó beadni a derekát: a hetedik nap a pihenésről és a Teremtővel való kapcsolatról szól. Egy elhivatott vállalkozó és cége története.

Feltépett sebek: Diana emléke körül nem csitulnak a hullámok

Bő huszonöt évvel ezelőtt került sor a többek által „generációnk interjúja”-ként aposztrofált beszélgetésre a BBC riportere és Diana hercegnő között, melyet világszerte 23 millióan követtek élőben. A kendőzetlen interjú végleg eldöntötte a hercegi pár labilis házasságának sorsát.

The Prom: érzékenyítő musical egy Biblia-mentes Amerikáért

Mintha a sötét ötvenes éveket taposnánk valahol a szovjet blokkban. Az „eszme” úgy jut diadalra a végzős bál (the Prom) című musicalban, mint a sztálinizmus kurzusfilmjeiben: nevezzük meg az ellenfelet, tegyük kellően ellenszenvessé, a sajátjainkat pedig ruházzuk fel bohókás bájjal. Végül söpörjük ki a bigottakat az iskolai bál s a közélet parkettjéről.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!