hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan él kormányzati pozícióival az RMDSZ?
Román kihívások, magyar lehetőségek
Hogyan él kormányzati pozícióival az RMDSZ?

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke miniszterelnök-helyettes lett, és a fejlesztési, a környezetvédelmi, valamint a sportminisztériumot is magyar politikus vezetheti. (Fotó: AP / Kiss Gábor)

2021. 01. 06.
A román szélsőségeseket lecsendesítheti, a magyar közösség szemében pedig erősítheti legitimitását az RMDSZ, amennyiben sikereket ér el kormányzati pozíciókban. Az új kabinetnek megvan az esélye a stabilitás megteremtésére, ám a román belpolitikában még mindig az a biztos, hogy semmi sem biztos.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A december 6-ai romániai parlamenti választások győztese sokak meglepetésére az a Szociáldemokrata Párt (PSD) lett, amely ellen 2014-es első megválasztása óta valóságos háborút vív Klaus Iohannis államfő, és az őt jelölő Nemzeti Liberális Párt (PNL). 

A PSD azonban nem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges többséget, így a 2020 folyamán kisebbségi kormányzást folytató PNL alakíthatott kormányt koalíciós partnereivel, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) szövetségével, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). Ugyancsak meglepetésre adott okot, hogy nem a korábbi miniszterelnököt, Ludovic Orbant, a PNL elnökét kérte fel kormányzásra Klaus Iohannis államfő, hanem az Orban-kormány pénzügyminiszterét, Florin Cîțut. Orbannak meg kellett elégednie a parlament alsó házának, a Képviselőháznak az elnöki székével. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!