hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa „Amerika utáni” időszámítása: tud-e nagyhatalmi pólus lenni a világszínpadon?
Pörög az EU-integráció francia motorja
 Európa „Amerika utáni” időszámítása: tud-e nagyhatalmi pólus lenni a világszínpadon?

Fotó: AP / Francisco Seco

2021. 01. 06.
Az európai integráció a brit kilépésről szóló népszavazás és az euroszkeptikus pártok 2016-os választási sikerei után megingott. A projektbe a frissen megválasztott Emmanuel Macron lehelt új életet 2017-ben a Sorbonne-on tartott beszédével. Párizs vezetésével Európa „Amerika utáni” időszámításba kezdett, és egyre inkább saját jogú nagyhatalmi pólusként határozza meg szerepét a világszínpadon.

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból és Németország belső problémáinak az összhatása stratégiai lehetőségként kínálkozott a francia elit számára, hogy saját integrációs verzióját hatékonyabban érvényesítse. 

Emmanuel Macron legutóbb a Grand Continent geopolitikai magazinnak novemberben adott interjújában összegezte, milyen sikereket ért el a híres Sorbonne-beszéd óta, illetve tágabb betekintést engedett külpolitikai doktrínájába. Európa-elképzelésének főbb pillérei az egyetlen nagy és szuverén politikai tömbbé válás, a geopolitikai befolyás növelése, az új szövetségi és koalíciós kapcsolatok létrehozása, a belső piaci gazdasági rendszer megváltoztatása és az igazgatáson belüli egyenlőtlenségek elmélyítése.

Hatalomkoncentráció

A Sorbonne-beszédben Macron az euróövezet reformját sürgette: szükség lenne közös pénzügyminiszterre, a strukturális befektetések növelésére és a gazdasági erősödés elősegítésére. A 2018 júniusában Macron és Angela Merkel által aláírt Mesebergi nyilatkozattal 2021-től megvalósul a közös költségvetés, részben tagállami befizetésekből (ami csökkenti a német gazdasági befolyást), részben az EU saját forrásaiból. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!