hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Két vörös kereszt a kartonon
Eutanáziaprogramokkal akartak uralkodó fajt teremteni
Két vörös kereszt a kartonon

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 21.
Nyolcvan éve, hogy 1940 májusában a Linz közelében lévő Hartheim-kastélyban megkezdte működését egy furcsa intézmény, ahová elfüggönyözött buszok érkeztek, tele utasokkal, majd üresen távoztak. A kastély kéményéből röviddel a buszok érkezését követően fekete füst szállt fel. A kastélyban egészen 1944 decemberének végéig ismétlődött ez a menetrend.

Csak a háborút követően ismerte meg a világ a festői kastély sötét titkát: a náci eutanáziaprogram (T-4) egyik központi helyszíne volt. Ez a program szorosan illeszkedett abba az eszmébe, amit Adolf Hitler képviselt: a germán uralkodó faj megteremtése minden áron. Az alábbiakban megvizsgáljuk ennek a programnak az eredetét, lebonyolítását és máig érvényes tanulságait.

Eugenika: Darwin rokona találta ki

Már az ókori görög embereszmény középpontjában is a kalosz-agathosz (szép és jó) állt. Ebből származik az ép testben ép lélek kifejezés is. E gondolat miatt a szervi, fizikai vagy mentális

fogyatékkal élő embereket minimum furcsának, de sokszor ijesztőnek és taszítónak tartották a nyugati kultúrkörben. A francia forradalmat követően a kontinensen egymás után születtek meg a polgári nemzetállamok, illetve a modernizációt követő birodalmak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!